njemačka

Preko 80 istraga zbog ilegalne prodaje oružja u Darknetu

Darknet
27.07.2016.
u 21:23

Njemačka savezna policija vodi više od 80 istraga ilegalne trgovine oružjem preko tzv. Darkneta, dijela interneta nedostupnog standardnim internetskim tražilicama i gdje je i ubojica koji je u petak u Muenchenu počinio pokolj nabavio svoje oružje, priopćeno je u srijedu u Wiesbadenu, javlja Hina.

„Trenutno vodimo preko 80 istraga zbog ilegalne prodaje oružja i eksploziva u Darknetu“, rekao je direktor Ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench u sjedištu ureda u Wiesbadenu. On je, nakon što je otkriveno da je 18-togodišnji ubojica koji je u petak u Muenchenu u ubilačkom pohodu ubio devetero ljudi a na kraju i sebe oružje nabavio u Darknetu, objasnio kako BKA još od 2013. prati događanja u ovom dijelu interneta. Do Darkneta je moguće doći samo specijalnim preglednicima i to nakon direktnog poziva nekog tko se već nalazi u tom dijelu svjetske digitalne mreže.

„U ovom dijelu interneta se kreće mnogo, mnogo kriminalaca“, rekao je Muench. On je ponovno zatražio od politike da omogući fleksibilnije zakone i za istrage u online sektoru. Darknet, kako je rečeno, prije svega koriste kriminalci u gospodarskom sektoru.

„Prema jednoj studiji Instituta za njemačko gospodarstvo, procjenjuje se da se godišnje dogodi 14,7 milijuna slučajeva prijevara preko interneta a samo jedan manji dio je registriran“, rekao je Muench. 

U Heidelbergu u četvrtak počinje suđenje jednom sportskom strijelcu koji je preko Darkneta prodavao oružje. Državno odvjetništvo traži sedam godina zatvora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?