Mostar

Predstavljena knjiga "Izbjeglice, pravo i stvarnost"

izbjeglice
Foto: Stojan Lasić
1/4
11.02.2016.
u 19:48

“Izbjeglice, pravo i stvarnost” naziv je knjige Milana Račića koja je večeras promovirana u mostarskom Hotelu "Bristol".

Knjiga je pisana par godina, a u njoj je autor, koristeći znanstvenu metodologiju, kao i ogroman broj podataka kako federalnog tako i državnog ministarstva za izbjeglice u BiH, te podatke bivših država Jugoslavije, obradio i povijesni osvrt na izbjeglištvo, osnove međunarodnog i domaćeg izbjegličkog prava, izbjeglice na prostorima prethodne Jugoslavije, načine rješavanja izbjeglištva i praktična iskustva. 
Najviše prostora u knjizi posvetio je BiH, ali su usporedno dati i pokazatelji kako su određeni problemi rješavani u BiH, a kako u Hrvatskoj, npr: stanarska prava, mirovine itd.

Novinarka Radija Slobodna Evropa Gordana Sandić-Hadžihasanović, jedan od sudionica večerašnje promocije, kazala je kako je zaista sretna i oduševljena što je izašla knjiga čovjeka koji je svoj radni vijek, svoj napon snage, svoje najbolje godine posvetio ljudima koji su zaista bili ostavljeni, prepušteni sami sebi, nesretni, jadni, koji su lutali svijetom ne bi li se negdje primili i vječito razmišljali o povratku i o svom rodnom kraju.

- Knjiga obiluje podacima, studijskim usporedbama, analizom kako su se rješavala pitanja izbjeglica, povratnika u zemljama regije, ali nikad se ne može reći da su to samo čisti brojevi, čisti statistički podaci, nego to je zaista jedna emocija s kojom je on oduvijek prilazio ovim ljudima - istakla je Sandić-Hadžihasanović u izjavi za novinare.

Govoreći o tome zašto je napisao ovu knjigu, autor je kazao kako nije htio da se bavi dnevno-političkim izbjegličkim događajima nego, koliko je to moguće, da analizira kompletnu problematiku izbjeglištva na prostorima bivše Jugoslavije, posebno BiH. Jednim dijelom se osvrnuo i na aktualnu svjetsku izbjegličku krizu gdje je, kako kaže, govorio o uzrocima izbjeglištva.

U knjizi je autor dao i preporuke na koji način bi se problem izbjeglištva trebao rješavati kako u BiH, ali i na širem međunarodnom planu.

- Postoji gomila propisa, međunarodnih konvencija i drugih akata koji su raštrkani i cijenim da je to potrebno objediniti. Sadašnja aktualna izbjeglička kriza osobito pokazuje da je potreban jedinstven, a ne dnevno-politički pristup ovisno od toga tko je gdje premijer, istaknuo je Račić.

- Da dam malo oduška toj užasno ozbiljnoj izbjegličkoj temi na jedan način sam pokušao rasvijetliti pojedinačne izbjegličke ljudske sudbine, kazao je autor govoreći o kolumnama.

Knjigu je, kako kaže, posvetio svim dobrim ljudima koji su pomogli da se riješi problem izbjeglica, a prije svega Srđanu Aleksiću, mladom Trebinjcu koji je prije 23 godine izgubio život braneći svog prijatelja i sugrađanina Bošnjaka.

Jedan od uvodničara na večerašnjoj promociji bio je i Srđanov otac Rade Aleksić. U promociji knjige sudjelovali su i prof. dr. Vesna Kazazić te prof.dr. Saša Čekrlija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije