Hrvatska književnost u BiH

Predstavljena djela istaknutih književnika Koromana i Vuletića

koroman
Foto: Vecernji.ba
1/7
10.10.2015.
u 15:39

U povodu Dana Matice hrvatske u Sarajevu, u dvorani Katoličkog školskog centra "Sv. Josip"  predstavljena su djela istaknutih hrvatskih književnika Veselka Koromana i Anđelka Vuletića iz edicije Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga. Dr. Miroslav Palameta predstavio je tri knjige akademika Veselka Koromana, koje je objavio ogranak Matice hrvatske u Sarajevu, dok je Ivan Nujić  predstavio također tri knjige Anđelka Vuletića koje izašle u sklopu edicije Hrvatska književnost u BIH u 100 knjiga. Važno je naglasiti kako su oba književnika ostavila dubok književni i stvaralački rad u Sarajevu, ali ih je vihor rata odvojio od grada u kojem djelovali. U uvodnoj riječi prije promocije o Ediciji  govorio je zamjenik glavnog urednika prof. fra Marko Karamatić.

Pastir jezika
Prema njegovim riječima, u ediciji su uvršetni književnici rodom iz BIH čija je pripadnost hrvatskoj duhovnoj književno jezičnoj tradiciji neupitna, kao i oni koji su rođeni izvan nje a u njoj su živjeli i stvarali. Do sada je izašlo 36 knjiga iz edicije, a zadnjih šest svezaka s izborom iz stvaralaštva dvojice velikih pisaca Veselka Koromana i Anđelka Vuletića. Prof. Miroslav Palameta koji je ujedno i priredio Koromanove knjige kazao je kako je riječ o tri knjige Koromanovih sjajnih uradaka. Pisac po opredjeljenju, pjesnik po vokaciji, Veselko Koroman autro je dvanaest knjiga pjesama, točnih kao kalendar po kome se oblikovala Europa, jakih kao riječ dvanaestorice apostola, nedokučivih kao dvanaest znakova Zodijaka, kazao je Palameta, prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Prema njegovim riječima, od ove tri knjige prva je posvećena pjesmama koje su poredane kronološkim redom prema vremenu nastanka i prema zbirkama u kojima su objavljene. U tom kontesktu Plameta je kazao kako je Koroman ravnatelj značenja riječi i čuvar njihovih semantičkih polja, pastir jezika. Druga knjiga s prozama posvećena je Koromanovom romanu Mihovil, osobitom i ranom nagovještaju post moderne proze. U njoj su također uvrštene njegove rane i nagrađivane pripovijetke i putopisi iz srednje Bosne. I treća knjiga prema Palmetinim riječima, također s proznim sadržajima obuhvaća njegove eseje s početka šezdesetih godina, osvrte i članke, razgovore o književnosti, kritike i polemike razasute po dnevnom tisku i književnim glasilima, kao i one nastale u kasnije. Na kraju, Palmeta je preporučio da se vraćamo Koromanovim tekstovima i njemu koji je primjer moralnog integriteta u našoj kulturi i društvenoj zbilji već više od pedeset godina.

Vuletićeva Hercegovina
Tri knjige autora Anđelka Vuletića predstavio je profesor Franjevačke gimnazije iz Visokog fra Ivan Nujić. Riječ je o dvjema knjigama poezije i knjizi s proznim Vuletićevim djelima. Čast je, ali je i teško govoriti o tako velikom književniku kakav je Vuletić, čije je stvaralaštvo nastalo početkom pedesetih godina, kazao je Nujić. Nakon toga je učenik IV razreda KŠC pročitao Vuletićevu pjesmu pod naslovom Hercegovina, što je izazvalo i emocije kod prisutnih u sali. Nisam osobno na svijet bio čestito ni progledao, a naš je pjesnik već stekao impresivno pjesničko iskustvo kojim je stekao i mjesto u našoj književnoj javnosti - kazao je Nujić, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Napomenuo je da on pripada generacijama koje su odrasle uz čitanke u kojima je nezaobilazno štivo bila poneka Vuletićeva pjesma. Nuić je kazao kako je prva Vuletićeva knjiga koju je kupio bila „Čempres u mom zavičaju“, u jednoj knjižnici u Derventi da bi ista u posljednjem ratu izgorjela zajedno s kućom njegovim roditelja. On je također podsjetio i na Vuletićev roman Deveto čudo na istoku, u kojem se nameće pitanje potrage za identitetom, majkom, zemljom, zavičajem, ali i pitanje kazne za grijeh napuštanja i nedostatnog angažiranja. Promociji je prisustvovao akademik Veselko Koroman koji je izrazio zahvalsnot što njegova su njegova djela našla mjesto u sklopu projekta Edicije. Kao i uvijek skroman, pa reklo bi se i težak na riječima, Kormna je kazao da nikada nije bio za masu koja pokreće revoluciju i slično, te da od pojedinca potječe sve, aludirajući na sve ono što mu se kao književniku događalo u vrijeme bivše ideologije i ideologa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije