ŠIMIĆEVI SUSRETI 2015. Najdugovječnija književna manifestacija u BiH

Predstavljanje predstava, knjiga, izložbe, dodjela nagrade “A. B. Šimić”

sss
29.04.2015.
u 09:23

“Sve je spremno za 52. izdanje Šimićevih susreta, najdugovječnije književne manifestacija u BiH. Općina Grude starija je od Šimićevih susreta manje od deset godina, a ova manifestacija ide uz bok Goranova proljeća. Unatoč činjenice da je pred nama 52. izdanje Šimićevih susreta, valja i dalje upućivati na njihova jedinstvena značenja”, kaže Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude i predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta 2015. Grizelj dodaje da počasni i operativni dio Organizacijskog odbora čine značajne osobe znanstvenih, kulturnih i društvenih institucija u BiH i šire, predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, Matice hrvatske, Vlade Zapadnohercegovačke županije, Katoličke crkve, škola. Naglašava kako su svi rado prihvatili članstvo i u operativnom i počasnom dijela Organizacijskog odbora ove manifestacije. Posebno zahvaljuje Saboru Republike Hrvatske na pokroviteljstvu ovoj manifestaciji.

Velik događaj za Grude

Stjepan Glavaš, dopredsjednik grudskog ogranka Matice hrvatske i član Organizacijskog odbora, koji je sa Šimićevim susretima još od prvih izdanja ističe: “Općina Grude i Šimićevi susreti su gotovo vršnjaci. Zahvaljujući pokretanju Šimićevih susreta počelo se prvi put govoriti o hrvatskim piscima u BiH. Od tada se više čulo o Šimiću, ali i o Grudama. Ovaj kraj tijekom povijest trpio je puno toga, ali tko izgubi svoj jezik i kulturu, tek je onda stvarno propao”. Glavaš dodaje da bi i druge institucije u Grudama trebale pratiti rad grudskog ogranka Matice hrvatske. Posebno je naglasio da je od velike važnosti to što će se u okviru ovogodišnjih Šimićevih susreta u Grudama svečano otvoriti Gradska knjižnica i Hrvatski kulturni dom “Antun Branko Šimić”. Šimićevi susreti 2015. održat će se od 2. do 8. svibnja u Drinovcima, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru, značajnim životnim postajama A. B. Šimića. Manifestacija obuhvaća gotovo sve segmente kulture i umjetnosti, od književnosti, slikarstva, glazbe do kazališta. U Drinovcima, rodnom mjestu braće Šimić, u subotu, 2. svibnja, s početkom u 20 sati bit će predstavljena knjiga “Drinovci su čuđenje u svijetu” autora Petra Majića. Profesor Glavaš kaže da se radi o neobičnom i vrlo uspješnom uratku u kojem se prožimaju lirika, epika, putopisi i legende, a tu su i brojni podaci i slike Drinovaca, zapisi o brojnim uglednim Drinovčanima u domovini i svijetu. Majićevu knjigu predstavit će fra Mate Logara i Dragan Marjanović. U ponedjeljak, 4. svibnja, također u 20 sati, u Grudama će se svečano otvoriti Gradska knjižnica i kulturni dom “Antun Branko Šimić”, a bit će i predstavljena knjiga pjesama A. B. Šimića na francuskom jeziku “Au bord du mond” prevoditeljice Martine Kramer. Već sutradan, u utorak, 5. svibnja, s početkom u 12 sati, u Osnovnoj školi A. B. Šimića u Mostaru bit će priređen program “Nad mojom glavom moja pratilica zvijezda”. U tom programu nastupit će nekoliko članova Društva hrvatskih književnika HB, a u 13 sati bit će upriličen posjet spomenicima A. B. Šimiću u Mostaru. Istog dana navečer s početkom u 19 sati u grudskoj kinodvorani bit će održana predstava “Muke po Iveku” Nine Škrebe, u režiji Želimira Mesarića, a u izvedbi zagrebačkog glumačke družine Histrion.

Bogat program

U srijedu, 6. svibnja, Šimićevi susreti 2015. stižu u Široki Brijeg u kojem se školovao A. B. Šimić. U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba “Josip Juraj Strossmayer: 1815. - 2015. - kistom-dlijetom-perom” vinkovačke galerije Slavko Kopač. Fra Vendelin Karačić objašnjava da se radi o izložbi u povodu 200. obljetnice rođenja Josipa Jurja Strossmayera koji je inspiracija brojnih umjetnika. Ova značajna kulturna manifestacija završit će bogatim programom 8. svibnja. U 10 sati bit će upriličen susret književnika s učenicima osnovnih i srednje škole u Grudama, u 19 sati u drinovačkoj župnoj crkvi bit će održana misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića, a u 20 sati u školskoj dvorani u Drinovcima na programu je akademija u čast braće Šimić. Predavanje će održati akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, a onda će biti dodijeljena tradicionalna književna nagrada “A. B. Šimić”, kao i nagrade mladim pjesnicima. Priprema se i nastup pjesnika u programu “Pjesnici su čuđenje u svijetu”, a bit će upriličeno i sjećanje na književnika Krešimira Šegu. Kao i proteklih godina bit će otvorena izložba učeničkih radova, a nastupit će i klapa Bratovština. Kao i dosad, naknadno će i u Vinkovcima, još jednoj značajnoj životnoj postaji A. B. Šimića, biti upriličen program u slavu i čast braće Šimić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije