jozo pavković

Predsjednica RH omiljena je u BiH jer nikoga ne vrijeđa

'05.09.2008.,Sarajevo,BiH - Apostolska nuncijatura,susret apostolskog nuncija nadbiskupa Alessandra DErrica i glavnog urednika i direktora Vecernjeg lista-BiH Jozo Pavkovic.Prigodom susreta  Pavkovic
21.04.2016.
u 17:10

Na crvenom tepihu Večernjakova pečata u Mostaru, među stotinama vrhunskih sportaša, popularnih glumaca i pjevača, diplomata, brojnih premijera i čak pet predsjednika država, jedna osoba bila je najveća zvijezda – hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Njoj se najčešće pljeskalo, svi su tražili njezin autogram, fotografirali selfieje... Pitali su začuđeni strani diplomati otkud takva popularnost predsjednice Hrvatske u BiH.

Izjave koje je Grabar-Kitarović davala od preuzimanja dužnosti nikada nisu povrijedile nijedan narod u BiH. Dapače. Svojim potezima gradila je mostove među njima. Cijene je i Srbi i Bošnjaci. Majke Srebrenice prošle godine dočekale su je riječima: “Dobro došla, nado Bosne i Hercegovine. Ti si naša kraljica Balkana!” Te riječi, koje su snažno odjeknule, pomogle su u izgradnji boljih odnosa između Bošnjaka i Hrvata, možda više od svih diplomatskih ofenziva proteklih godina.

Relaksirala je vrlo osjetljive hrvatsko-srpske odnose koji se uvijek reflektiraju i na BiH. Prošlog tjedna, također u Mostaru, u susretu sa srbijanskim premijerom Vučićem višemjesečne retoričke napetosti između dviju država za samo desetak minuta kanalizirala je u uljudbeno diplomatsko komuniciranje. Na takav se način snažnije od radikalnih političara založila za Hrvate i u Srbiji i u RS-u. Upravo status hrvatskih manjina ponajviše ovisi o međusobnim odnosima Srbije i RH.

Pantovčak je za vrijeme Stjepana Mesića nanio nepopravljivu štetu Hrvatima u BiH. Takvu politiku promijenio je Ivo Josipović. Dobro upućeni svjedočili su kako je dao golem doprinos za jednakopravnost bh. Hrvata, ali nikada na štetu druga dva konstitutivna naroda (Srba i Bošnjaka). Predsjednica je također odmah nakon inauguracije među prioritete stavila dugoročno ustavno rješavanje njihova statusa.

U tom kontekstu naglašena je težnja za ulazak BiH u EU.

Uvjerena je kako bi time bili riješeni mnogi unutarnji i vanjski problemi BiH i okruženja.

Dok drugi političari odnemažu bh. Hrvatima kupujući jeftine bodove žestokim izjavama o njihovu položaju, ona tihom diplomacijom za njih lobira kod kuće i u svijetu.

Kako ustavne ovlasti predsjednika RH nisu Bog zna kakve, sadašnja i bivša vlast pokušavaju je zbog toga omalovažiti i kao osobu i kao državnicu. Ona im smirujućim izjavama drži lekciju iz uljudbenog komuniciranja.

Prepoznali su to čak i djeca i stariji svih nacionalnosti kada su Kolindi Grabar-Kitarović pljeskali na mostarskom crvenom tepihu. Jednako kao što prepoznaju i rad i rezultate nekih drugih gostiju iz susjedstva, pa ne treba čuditi ako jeftine populiste, političare bez pokrića, umjesto pljeska, u BiH dočeka tišina ili zvižduci. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?