Posebno tužiteljstvo RS-a

Predloženo produljenje pritvora “specijalcima pljačkašima”

13.02.2016.
u 07:00

Posebno tužiteljstvo RS-a traga za još dvije osobe zbog sumnje da su bile umiješane u spektakularnu pljačku blindiranog kombija Sector Securityja na autocesti Banja Luka - Gradiška, iz koga je 22. rujna prošle godine ukradeno 617.000 maraka, otkrio je jučer tužitelj Mladen Mitrović.

U prijedlogu za produljenje pritvora osumnjičenima Mitrović je naveo kako Tužiteljstvo traga za kupcem automobila audi A6, korištenim u pljački, kao i za čovjekom koji je razbojnicima pomogao u bijegu. Time je broj osumnjičenih zaokružen na devet, a do sada je identificirano i uhićeno sedam osoba.

To su suspendirani pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS-a Vladan Malić (32) iz Kneževa, Goran Parać (27) iz Banje Luke, Aleksandar Popović (28) iz Kotor Varoši, Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, te suvlasnik auto-centra “Kvatro” Oleg Banda (31) iz Banje Luke i radnik Sector Securityja Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoši. Inđić i Janjuz brane se sa slobode, a Tužiteljstvo je za ostale zatražilo produljenje pritvora za još dva mjeseca zbog takozvanog uznemirenja javnosti i straha kako bi boravkom na slobodi mogli prikriti dokaze i utjecati na svjedoke.

Planirali prepade

U prijedlogu za produljenje pritvora Tužiteljstvo je Malića označilo kao vođu zločinačkog udruženja koje je “planiralo pljačke banaka i vozila zaštitarskih agencija”. Kao razlog da osumnjičeni ostanu u pritvoru Tužiteljstvo je navelo kako veći dio ukradenog novca nije pronađen, kao i da se traga za još dvije osobe čiji je identitet nepoznat.

- Ostalo je za utvrditi tko je od jedne banjolučke obitelji kupio automobil audi A6 koji je korišten u pljački. Utvrđuje se i identitet osobe koja je, nakon bijega s Kozare, automobilom prevezao osumnjičenog Malića i Bandu iz naselja Tunjice do određene lokacije u gradu. Branitelji osumnjičenih smatraju kako je prijedlog za pritvor neosnovan i predložili su da se njihovi klijenti puste na slobodu, a da im se izreknu mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta.

Nema oštećenog

- Nema dokaza čiji je to novac i to znamo samo iz medija te izjava nekih osumnjičenih. Nema dokaza ni koliko novca je ukradeno. Što se tiče “uznemirenja javnosti”, kako to da ona nije uznemirena činjenicom da su osumnjičeni Inđić i Janjuz na slobodi - pitala je odvjetnica Jadranka Ivanović.

Kuzmićev branitelj odvjetnik Mirko Dabić također smatra kako nema osnova za produljenje pritvora jer su dokazi protiv njegova branjenika već prikupljeni.

Nije bio izravni izvršitelj, a od osumnjičenih poznaje samo Popovića - istaknuo je Dabić.

Uz prijedlog za pritvor, Tužiteljstvo je sudu dostavilo i zapečaćenu žutu omotnicu s dokazom koji neće biti razmatran pri odluci o pritvoru jer obrani nije dostupan. Odluko o produljenju pritvora sud će donijeti danas. Podsjetimo, maskirani razbojnici su na autocesti audijem presreli blindirani kombi koji je u Zagreb prevozio novac UniCredit banke. Razbojnici su iz automatskih puški pucali na kombi i natjerali osiguranje da otvori tovarni prostor, a tom prilikom ranjen je radnik Sector Securitjy Đurađ Bajić. Aleksandra Metlić, braniteljica Aleksandra Popovića, u sudu je navela kako je Posebno tužiteljstvo njenom klijentu nudilo nagodbu. - Nudili su mu da potpiše unaprijed sastavljenu izjavu. Rekli su mu da će ga pustiti da se brani sa slobode ako to uradi - rekla je Metlić. Tužitelj Mladen Mitrović odgovorio je kako to nije točno i da je riječ o izmišljotini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije