Portalski rovovi

Pred vojarnom prijetio da će ubiti 10 vojnika!

27.11.2015.
u 06:30

Usred istrage za nedavno ubojstvo dvojice vojnika u Sarajevu iz vjerskih pobuda Sarajevska policija je uhitila muškarca koji je došao pred ogradu vojarne gdje je prijetio da će zbog Enesa Omeragića ubijati vojnike

Sarajevska policija je uhitila muškarca koji je došao pred ogradu jedne vojarne gdje je prijetio da će zbog Enesa Omeragića ubiti deset vojnika Oružanih snaga BiH, neslužbeno je navela novinska agencija Patria, podsjećajući da istraga o ubojstvu dvojice vojnika, Armina Salkića i Nedeljka Radića, traje od 18. studenoga kada ih iz automatske puške s namjerom ubio Omeragić (inače simpatizer vehabijskog pokreta), a potom ugledavši trećeg vojnika pred autobusom ispalio rafal prema njemu. Na svu sreću, tada je samo lakše ozlijeđeno nekoliko osoba te je veća tragedija izbjegnuta. Omeragić je pobjegao, a nedugo poslije zločina izvršio je samoubojstvo u obiteljskoj kući.

Sporna literatura

Pregledom kuće sigurnosne službe pronašle su i literaturu koja veliča ISIL, kao i osobni dnevnik. Također, spominje se i da je pred vojarnom Butile ispaljen plašljivac. Naime, kako doznaje Patria, još u petak je pred ovom vojnom ustanovom nepoznati muškarac iz plinskog pištolja ispalio hitac, a pred ogradu se dovezao u sivom automobilu bez registracijskih oznaka.

- Vojno-obavještajna služba OS BiH taj dan je i identificirala osobu koja se može dovesti s tim slučajem, ali ne i s napadom u Rajlovcu - navedeno je jučer iz OS BiH. S druge strane, na internet portalima bliskim radikalnim islamistima, među kojima su "Esune" i "Put vjernika" upućene su prijetnje i kletve počiniteljima i nalogodavcima velike antiterorističke akcije u čitavoj Europi.

- Počinitelje i nalogodavce ove akcije da svemogući Alah uputi na pravi put, ako su za upute, u suprotnom neka dožive različite vidove patnje još na ovom svijetu sa svojim ukućanima, jedan je od citata na portalu "Esune".

Riječi stručnjaka

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević istaknuo je da su internet portali "Esune", "Vijesti umeta" i "Put vjernika" pod kontrolom vehabija koji su simpatizeri "Islamske države".

- Portal `Esune` u potpunosti kontrolira Muhamed Porča iz Beča. Sigurno je da korištenjem kuranskih alegorija oni prijete svima koji su sudjelovali u uhićenju pripadnika vehabijskog pokreta", rekao je Galijašević. On je naglasio da radikalni islamisti, prijetnjama upućenim posredstvom internet portala, žele spriječiti daljnja uhićenja.

- Oni žele zaštiti Porču, ali i druge važne osobe u infrastrukturi Al-Qaide i Islamske države. Sigurnosne agencije u BiH moraju se ozbiljnije pozabaviti radom ovakvih internet portala, dodao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, prijetnjama upućenim posredstvom portala žele se animirati fanatici koja su spremni ubiti i izvršiti klasičan teroristički čin. On smatra da su ranija uhićenja bila kratkog dometa i da samo udovoljavaju domaćoj i međunarodnoj javnosti.

- Da bi bio zadovoljen geopolitički interes velikih sila, uhićivane su uglavnom vehabije bliske Islamskoj državi. Uglavnom, ovdje nisu zatvoreni pripadnici Al-Qaide i oni koji su radikalne islamiste naoružavali i slali na ratište u Siriju. Ako i jesu, to je tek mali dio, zaključio je Galijašević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije