IZVJEŠĆE

Pranje novca od kriminala i dalje velika boljka u BiH

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.03.2014.
u 09:51

Kako se navodi u izvješću, State Department prati ne samo zakonodavstvo država koje su pod monitoringom, nego i aktivnosti agencija za provedbu zakona i vlasti u primjeni tih zakona

Amerika je zabrinuta intenzitetom pranja novca u BiH i smatra kako vlasti i agencije za provedbu zakona moraju poduzeti jače mjere u borbi protiv te vrste kriminala, navodi se u najnovijem izvješću State Departmenta za 2014. godinu, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). Ured State Departmenta za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provedbu zakona svrstao je BiH u drugu kategoriju od moguće tri, među zemljama koje izazivaju zabrinutost, ali nisu najgore.

Kako se navodi u izvješću, State Department prati ne samo zakonodavstvo država koje su pod monitoringom, nego i aktivnosti agencija za provedbu zakona i vlasti u primjeni tih zakona. U drugom dijelu izvješća SAD navodi kako je BiH zemlja uglavnom tranzitna točka za pošiljke koje iz jugozapadne Azije idu prema zapadnoj Europi. “Kapaciteti državnih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih institucija su još uvijek ograničeni, posebno na državnoj razini”, navodi State Department. Spominje podatak da je policija RS prošle godine povećala zapljenu droga za 30%. BiH surađuje s međunarodnim partnerima, i prošle godine je sudjelovala u međunarodnoj akciji u kojoj su bile uključene i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

“Unatoč pozitivnim koracima, bilo je premalo uhićenja najviših vođa trgovine narkoticima. Postoji percepcija među nekim lokalnim nevladinim organizacijama da je to zbog njihove financijske moći i političkih veza”, ističe se u izvješću. Spominje se i tvrdnja da službeni Washington ima dobru suradnju s državnim policijskim agencijama i Upravom za neizravno oporezivanje iako te institucije imaju problema s financiranjem i brojem zaposlenih. No, svi oni, kako se navodi, zajedno rade kako bi prevladali probleme i imali učinkovitu borbu protiv lokalne i međunarodne trgovine drogom. Ranija slična izvješća o kriminalu u BiH koje je pravio State Department bila su puno lošija jer nije bilo nikakvih zakona ili policijskih agencija koje bi ga iskorijenile. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?