Povijesni dan za kulturu Hrvata u BiH

Praizvedba za anale - ‘Diva’ prva hrvatska opera u BiH

15.03.2016.
u 07:00

Ostat će zapisano velikim slovima u povijest glazbene kulture u BiH - Opera“Diva Grabovčeva”, za koju je libreto napisao fra Ante Marić, glazbu skladao maestro don Dragan Filipović, a aranžman napravio Fedor Vrtačnik, praizvedena je 15. ožujka 2016. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, piše Večernji list BiH. Koncertna premijera upriličena je 12. ožujka u Dominikanskoj crkvi u Dubrovniku i izazvala je veliko oduševljenje publike.

Za ovo se živjelo...

Za ovo se živjelo, ovo se čekalo i pripremalo više od godinu dana. Grandiozno glazbeno-scensko djelo večeras će izići pred javnost. U projekt “Diva” uključeno je 155 ljudi, od čega 115 pjevača iz Akademskog pjevačkog zbora Pro musica i Zbora Glazbene umjetnosti iz Mostara.

- Većini je ovo prvi put, isključujući dvojicu iskusnijih solista da slušaju orkestar “iz rupe” i prvi put su u pravom smislu te riječi na kazališnim daskama i, naravno, da tim mladim ljudima nije lako, ali ja vjerujem u njihovu sposobnost, nadarenost i marljivost i bit ćemo večeras na visini, kazao nam je don Dragan Filipović uoči praizvedbe djela.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će dirigenti Domeniko Briški i Mladen Tarbuk, a sve pod paskom redateljice Jasne Žarić. Ulogu Dive Grabovčeve utjelovit će mezzosopranistica Monija Jatrak, a u ostalim ulogama su solisti: Davor Radić (otac), Anita Ljubić (majka), Monika Bule (Kata), Marija Škobić (Manda), Marijana Markotić (Jelena), Karlo Milićević (Arslanaga), Toni Nežić (Džaferbeg), Marijo Krnić (Tahirbeg), Mario Bevanda (Risto), Hrvoje Merdžo (Mane) te djevojke iz klape “Drača” (zajedno kao vile i pojedinačno kao vile Gorkinja, Izvorkinja i Jezerkinja).

Opera “Diva Grabovčeva” u četiri čina, kroz 14 slika, prikazuje život djevojke katolkinje Dive Grabovčeve iz hrvatskog naroda, koja je u 17. stoljeću živjela u Bosni i Hercegovini za vrijeme turske vladavine. Zbog toga što je odbila udati se za turskog bega biva ubijena. Pokopana je na Vran-planini, a njezin grob je od tada do danas mjesto hodočašća.

Diva je, kako autor ove priče fra Ante Marić zapisa, “predivna priča o ljepoti koja zasja pravim sjajem kad je na iskušenju...

Ona je prelijepa djeva, vele djevojke na izvoru, a one Divu najbolje poznaju. Ona je sreća, veli njezin kum Arslanaga. Diva je priča o dobru i ljepoti koja se toliko puta ponovila kroz duga stoljeća života uljudbe, ona je i danas tu, tu među nama u ovom gradu, Hercegovini, na ovom svijetu. Pa i ova opera ‘Diva’ posvećena je prelijepoj i predivnoj djevojci Ines koja je s nama živjela i živi. Divino opredjeljenje za čast i dobrotu nadilazi sve moguće granice, nema narodnost ni konfesiju, ona ili jest ili nije.

Ogromno zanimanje

Ona je svugdje ondje gdje dobrota stanuje... Diva je predokus vječnosti i predivna priča o istoj. Diva Grabovčeva jedna je od spomenutih. Počiva pod jelama na Vranu i gleda svoju zvijezdu na svodu beskraja”. Za operu vlada ogromno zanimanje. Ljudi zovu sa svih strana BiH i Hrvatske, ali ulaznica nema za sve, pa čak ni za dan poslije, 16. ožujka, kad će biti prva repriza, a nakon toga možda tek najesen...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?