Biznis

Pragmatičan i snalažljiv Bosanac, precizan kao Nijemac, obrće milijardu eura godišnje, a nadmudrio je i Volkswagen

28.08.2016.
u 08:40

Pronicljivosti i lukavstva Nijazu nikad nije nedostajalo, a samo oni koji ga ne znaju mogu se čuditi kako je nadmudrio veliki Volkswagen.” Ovim riječima znanac Nijaza Hastora, vlasnika Prevent grupacije, komentira slučaj koji je ovih dana uzdrmao njemačku i europsku poslovnu scenu, zaprijetivši da obustavi proizvodnju jednog od vodećih europskih proizvođača automobila.

Riječ je o sporu Volkswagena i dvaju dobavljača, tvrtki CarTrim i ES Automobilguss iz grupacije Prevent DEV, njemačke tvrtke u vlasništvu najbogatijeg bosanskohercegovačkog poduzetnika Nijaza Hastora. Pokušaj VW-a da zbog navodnih propusta obustavi nabavu presvlaka iz CarTima Hastor je dočekao obustavom isporuke kutija mjenjača iz ES Automobilgussa. Kako VW nema alternativnog dobavljača ovih dijelova, morao je ili prekinuti proizvodnju u nekoliko svojih tvornica ili se dogovoriti s Hastorom i pristati na uvjete nove suradnje koju je ovaj bh. biznismen diktirao. Nijemci su, naravno, izabrali drugu opciju, a iako se detalji spora pa i rješenja nastoje držati u tajnosti, njemački tisak se uveliko raspisao o tome kako je Hastor nadmudrio veliki VW...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Komentara 2

OG
ogopogo
14:26 28.08.2016.

Dabogda da je nadmudrio...vidjecemo kuknjave za izvjesno vrijeme kako je vw islomofob i iz tog razloga ne zeli vise prevent za dobavljaca. Klasicna balkanska poslovnost koja uvjek vodi samo u propast. Nikako da shvatimo da se nikog ne moze ucjenjivati, pogotovo ne jaceg od sebe.... Svugdje u svijetu, samo ne na balkanu, povjerenje je najjaca valuta, zato se mi cudimo kako na zapadu u prvi plan isticu tradiciju u poslovanju, a nas za to zabole... bitnije kakva "kola" gazda voza.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?