PRESUDA PLATFORMI

Povratak savjetnice na posao i isplata odštete

lagumdzija
agencije
23.08.2014.
u 10:24

SDP-ova ministrica u resoru turizma smijenila stručnu savjetnicu pa izgubila presudu

Odvjetnik Kadrija Kolić podnio je kaznene prijave protiv premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i ministrice turizma i okoliša Branke Đurić nakon što su se oglušili o pravomoćnu sudsku presudu da na mjesto stručnog savjetnika vrate Sandu Redžić koja je nezakonitom odlukom smijenjena u travnju 2011. godine po dolasku na vlast platformaške vlasti.

Uloga Pelaka i K. Ćatović

Županijski sud u Sarajevu je, naime, 9. lipnja donio pravomoćnu presudu kojom je naložio povratak Sanele Redžić na posao i pri tome naložio isplatu više desetaka tisuća maraka odštete na ime plaća i ostalih nematerijalnih troškova prouzročenih otvorenim prijetnjama i klasičnim mobbingom nad ovom djelatnicom Ministarstva. Županijski sud u Sarajevu je ocijenio da je ministrica Đurić samostalnom odlukom, bez provedbe potrebne procedure, dala otkaz stručnoj savjetnici čime je zloupotrijebila svoj položaj i ovlasti te oštetila proračun za više stotina tisuća maraka. O svemu je odvjetnik Kolić izvijestio i premijera Nikšića, ali iz njegovog ureda nije bilo nikakvog odgovora. Zbog toga je i podnesena kaznena prijava protiv ministrice Đurić i premijera. Zanimljivo je, a što se navodi u prvostupanjskoj presudi, da je od samoga početka u počinjenu ovoga kaznenog djela bila uključena Kasema Ćatović, tajnica Ministarstva, puno poznatija iz afere Energopetrol gdje je među optuženima za privatizacijsku pljačku ove kompanije. U presudi na stranici broj 16 vidi se da je K. Ćatović lagala sudu oko zaposlenja Sande Redžić. Federalni inspektor koji je, pak, utvrdio da Redžić ne ‘ispunjava’ uvjete za zaposlenje bio je Ismet Pelak, poznatiji iz afere Mihrije Pelak, koja je osuđena na višegodišnju kaznu zatvora za prijevare građana.

Čekaju original

U pravomoćnoj presudi je naloženo institucijama Federacije BiH da vrate na posao stručnu savjetnicu, a razlog zašto je osporen ministričin potez sud je naveo kako ministrica nije bila ovlaštena da donese odluku kojom tužiteljici prestaje radni odnos. Zbog otkaza, koji je stupio na snagu početkom 2011., naložena je isplata plaća do kraja 2012. godine kao i izmirenje obveza na temelju duševnih boli, prijetnji kojom je bila izložena zaposlenica Federalnog ministarstva.

U međuvremenu se oglasila i ministrica Đurić početkom kolovoza na prigovor odvjetnika Kolića pravdajući se da nisu dobili ‘originalnu’ presudu Županijskog suda u Sarajevu te je opetovala kako Redžić nije ispunjavala potrebne uvjete za zaposlenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?