Popis stanovništva

Potrebno 20 000 popisivača stanovništva

popis stanovnistva (1)
Igor Kralj/Pixsell
02.07.2012.
u 15:15

Popis bi mogao koštati od četiri do pet milijuna KM, potrebno je dva do tri eura po stanovniku za popis

Za popis stanovništva Bosne i Hercegovine koji bi trebao biti obavljen 2013. godine potrebno je oko 20 000 popisivača, kazao je danas novinarima u Sarajevu direktor EUROSTAT - Ureda za statistiku Europske komisije Pieter Everaers koji boravi u posjeti BiH. Tijekom posjete BiH Everaers razgovarao je s ministrom financija i trezora BiH Nikolom Špirićem, a planirano je i da se susretne s direktorima bh. agencije za statistiku i entitetskih zavoda za statistiku da bi razgovarali o pripremama za popis stanovništva i domaćinstava u BiH u 2013. godini, te o rezultatima prve misije o procjeni popisa koju je uradio Upravni odbor Međunarodne posmatračke operacije (MPO). Osnovni zadatak Upravnog odbora MPO-a u BiH je da nadgleda cjelokupno provođenje popisa s tehničke strane kao i da prati sve faze popisa. Prva misija Upravnog odbora je održana od 23. do 26. travnja 2012. a druga prošlog tjedna, od 26. do 29. lipnja.

Everaers je potvrdio da bi popis mogao koštati od četiri do pet milijuna KM. Potrebno je dva do tri eura po stanovniku za popis, ali je naglasio da je popis stanovništva u svakoj zemlji zapravo svojevrsna investicija budući da prikupljene informacije imaju veliku vrijednost jer se uz pomoć njih mogu uraditi brojna planiranja. Dok boravi u posjeti BiH Everaers je bh. dužnosnicima i Sudionicima u popisu stanovništva prezentirao nekoliko preporuka, a kao posebnu je istaknuo formuliranje upitnika koji bi trebao biti finaliziran u narednih nekoliko tjedana, da bi se krajem godine mogao uraditi probni popis. \"Tijekom popisa stanovništva nema mjesta greškama jer je to veoma zahtjevan i skup proces zato je važno sve na vrijeme utvrditi budući da je nemoguće napraviti popravke\", ističe Everaers. Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s formulacijom pitanja etničke pripadnosti o kojem su bh. političari sporili, Everaers je odgovorio da je taj segment o etničkoj pripadnosti, izjašnjavanju vezano za nacionalnost, upotrebu jezika, vjersku pripadnost i slično, bio veoma važan i osjetljiv i u drugim zemljama regije.

\"Postoji mnogo sudionika u procesu koju su zainteresirani za to na koji način će biti formulirana ova pitanja, kao i za to na koji način će ona biti analizirana, zbog čega je potrebno posvetiti mnogo pažnje tim pitanjima, a proces formulacije je i dalje u toku i nemamo još finalnu verziju\", kazao je novinarima Everaers. Memorandum o razumijevanju između Europske komisije, Vijeća Europe i Vijeća ministara BiH o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji (MPO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH potpisan je 18. travnja 2012. MPO će pratiti provođenje popisa stanovništva u BiH i osigurati da se on odvija u skladu s međunarodnim standardima. Za praćenje će biti zadužen Odbor međunarodnih organizacija uz asistenciju starijeg eksperta za popis stanovništva, te eksperata za popis i za informacijske tehnologije. Upravljačko tijelo MPO-a sačinjava Europska komisija, Vijeće Europe i Ujedinjene nacije (UNSD, UNECE, UNDP i UNFPA), a predsjedava EUROSTAT - Ured za statistiku Europske komisije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?