11.07.2016. u 07:00

Nogomet postaje sve važnija, a sve manje sporedna, stvar na svijetu. Euro 2016. pokazao je kako je nogometna lopta još uvijek u najvećoj mjeri okrugla, ali da često ispadne i onako “na ćoše”. Mnogi mudri poznavatelji nogometne igre i teorije igara iščuđavali su se rezultatima s Eura. No, sad je postalo svakome poznato da je nogomet jednadžba s tri nepoznate. Promijenio je mišljenje i junak iz vica, koji je u vodu bacao cigle i čudio se:

- Nikako mi neće u glavu zašto cigle koje su četvrtastog oblika daju valove u obliku kruga.

Pokazalo se i to da je u današnjem nogometu sigurno to da ništa više nije sigurno, a troznak je samo iznimka koja potvrđuje pravilo. Gary Lineker davno je kazao kako je nogomet igra u kojoj na kraju uvijek pobijede Nijemci pa je Elf konačno jednom u životu bio uspješniji od Azzurra, makar i na jedanaesterce. A onda su Linekera demantirali Francuzi i nakon 56 godina pobijedili Nijemce. Pa je Englezima lakše palo nogiranje od malog Islanda. Puno toga s Eura valja upamtiti za sva vremena. Pokazalo se i to da valja pamtiti neke stare, ali pametne, taktičke zamisli. Neka stara pravila barbe Luke Kaliterne od prije toliko desetljeća danas vrijede više nego onda kad su ispečena i izrečena. Evo nekih: Igra daje gol, a ne igrač. Tko nema širinu nema ni dubinu. U obrani se skupimo, u napadu raširimo! Ne igra oni igrač koji ima balun, već oni koji ga nema. Jednom takni, drugom makni!

Najveći novi svjetski nogometni treneri kao da svoje igrače uče prema tim starim barbinim pravilima, dodajući im fizičku kondiciju i psihičku kompetenciju. Valja htjeti i smjeti, stići i uteći. Problemi na terenu ne mogu se rješavati u hodu, na nogometnoj utakmici ne može se pucati samo u samoobrani. Neke momčadi ne opale ni jednom na gol, a čude se kako nisu pobijedile. Neki se na nogometnom travnjaku ponašaju kao na teniskom terenu: najvažnije im je ne pogoditi - mrežu! Nogomet je i rat dopuštenim sredstvima, a nekima se doduše dopušta i nedopušteno. No, dobar dribler nadmudri i protivničke bildere i djelitelje (ne)pravde. Davno smo napisali: “Pamet ide na dribling, a glupost na prvu loptu!” Pa se valja prisjetiti riječi legendarnog radijskog reportera Mirka Kamenjaševića:

- Dok Ivica Osim izgubi loptu, vi poslušajte muziku iz našeg studija!

Vjerujemo se da će novovjeki reporteri parafrazirati Mirka i govoriti:

- Dok Marko Pjaca izgubi loptu, vi poslušajte glazbu iz našeg studija!

Nadamo se da će se tako moći reći i za pokojeg nogometaša iz bh. nogometne vrste. No, valjat će puno više razum(ijevanj)a u svlačionici, terenu i izvan terena. A da se može, pokazao je Ćiro Blažević. Pa se prisjetismo riječi Mladena Delića upućenih nogometašu Safetu Sušiću:

- Ne sam, Safete!

Sušićevu nasljedniku na mjestu izbornika bh. nogometne reprezentacije Baždareviću treba pomoći ili će zmajevi opet pokazati nemoć i ostati iza sedam gora daleko od budućih nogometnih bajki. Sve valja uraditi da za dvije godine bh. reprezentacija ode u Rusiju, a država BiH brže krene u suprotnom smjeru - u Europu! Za četiri godine valja na Euro 2020., a država BiH u EU i po eure. No, što s onima kojima EU, Euri i euri ništa ne znače i nikud im se iz svoga atara ne žuri?!

Previše često slušamo ono kako smo bili bolji, a izgubili. No, valja ići naprijed, vjerovati u sebe pa ćemo jednom biti lošiji od svojih protivnika, ali ćemo ih pobjeđivati. Onda će Luka tješiti neutješnog Ronalda.

Puno se toga okrenulo u nogometu, ponešto i naglavačke. A da bi se okrenulo na tvoju stranu, treba znati okrenuti protivničkog igrača, okrenuti stranu, okrenuti se prema protivničkog golu, skrenuti loptu od svog, krenuti u protunapad. I to s najboljim igračima. Ne po logici nekih bisera s nogometnih terena, kao što je onaj s trenerom “Sarajeva” od prije par-nepar desetljeća. Rekao je svom pomoćniku:

- Neka se počne zagrijavati Šljivo!

- Šefe, Šljivo je u igri, neka se zagrijava Šerbo - ispravi ga pomoćnik.

- Ma, Šljivo ili Šerbo, ista stvar - zaključi trener.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?