Bjelorusija

"Posljednji europski diktator" danas ide po peti mandat

lukašenko
AFP
Autori: VLm, Hina
11.10.2015.
u 10:53

jelorusi su u nedjelju počeli izlaziti na birališta na petim predsjedničkim izborima od neovisnosti, na kojima će Aleksandar Lukašenko nesumnjivo osvojiti i peti mandat.

Na birališta je pozvano sedam milijuna birača, a otprilike trećina birača već je glasala dopisnim putem. U 21 godinu samostalnosti Bjelorusije, ali dosad je zemlja imala samo jednog predsjednika – Aleksandra Lukašenka.  On ni na jednim dosadšnjim izborima nije dobio manje od 75 posto glasova i gotovo će sigurno ponovo biti proglašen pobjednikom

Lukašenko ima troje protukandidata, ali dvojica su samo tehnički kandidati koji zapravo podržavaju predsjednika. Jedina prava protukandidatkinja je oporbena aktivistica Tatjana Karatkevič, ali ona nema podršku cijele opozicije, koja se nije dogovorila o zajedničkom kandidatu i izbore ignorira. Očekuje se da bi Karatkevič mogla osvojiti oko 20 posto glasova.

Nema planova o održavanju postizbornih masovnih demonstracija poput onih iz 2010. godine i gotovo ih sigurno neće ni biti.

Na posljednjim predsjedničkim izborima 2010. sedam od devet kandidata bilo je uhićeno, a jedan od njih pušten je tek ove godine nakon velikog međunarodnog pritiska. Bili su optuženi za razne prekršaje, od poticanja na nasilne prosvjede do pokušaja državnog udara.

Profesor političkih znanosti na sveučilištu u Minsku i Lukašenkov pobornik Sergej Krizman smatra da je to normalno. “Da netko u Britaniji sebe proglasi pravom vladom i napada javne zgrade, i oni bi završio u zatvoru”, kaže.
Čak i neki od Lukašenkovih najžešćih kritičara priznaju da je čovjek popularan, iako ne onako kako to brojke sugeriraju.

“Nezaposlenost je niska, zdravstvena skrb je besplatna, država je funkcionalna”, rekao je ravnatelj bjeloruskog Instituta za strateške studije Aleksej Pikulik.

Pikulik je i sam bio žrtva Lukašenkova režima, bio jedno vrijeme i u zatvoru i u egzilu, ali vjeruje da je s obzirom na situaciju u Ukrajini i rusku intervenciju većina Bjelorusa željna mirnog života, bez straha od sukoba. “Glavna Lukašenkova platforma jest da je s njim država stabilna i neovisna”, kaže Pikulik.

Izbori se održavaju dva dana pošto je bjeloruska spisateljica Svjetlana Aleksijevič, kritičarka Lukašenkova režima, osvojila Nobela za književnost. Ona je u subotu u Berlinu izjavila da je sigurna da će Lukašenko pobijediti. “Podsjetit ću na onu Staljinovu, nije važno tko glasa, nego tko broji”.

Sve upućuje na to da će čovjek kojeg zovu posljednjim europskim diktatorom ostati u sedlu još neko vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?