SIP BIH

Posebna pravila: Što se sprema na izborima 19. veljače u Stocu

izbori
05.02.2017.
u 19:45

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku da ponovljeni izbori u Stocu budu održani 19. veljače, održana je i press konferencija SIP-a, na kojoj su dana neka nova objašnjenja oko izbora.

Irena Hadžiabdić, predsjednica SIP-a BiH, je govorila o procedurama za provedbu ponovljenih izbora, kao i o posebnim pravilima koja su uvedena za ovu priliku.

"Dugo je bh. javnost čekala na ovaj trenutak, a razlog za ovako dugo razdoblje čekanja da se raspišu izbori jeste potreba da se otkloni niz tehničkih i pravnih prepreka. Točnije razmatrali smo detalje koji su se dogodili tamo 2. listopada, zatim odlučivali o odgovornosti sudionika i sada su se konačno stvorili svi preduvjeti da se raspišu ponovni izbori u Stocu. Moram skrenuti pažnju da će tu biti riječ o veoma zahtjevnoj operativno-tehničkoj operaciji", istaknula je Hadžiabdić, javlja Radiosarajevo.ba.

Dodala je i da je SIP BiH odlučio zbog ponovljenih izbora u Stocu uvesti i poseban način glasovanja za glasače iz inozemstva, koji glasuju putem pošte, a sve kako bi proces ovog puta bio ispunjen u potpunosti bez problema.

"Prvi put u povjesti BiH mi ćemo u 14 dana održati ono što se za lokalne izbore priprema 150 dana. Mi smo zbog toga danas donijeli i odluku o uvođenju nekih izuzetaka, kako bi se dobro isplanirale sve radnje koje je potrebno izvršiti, ali i kako bi se izašlo u susret biračima izvan BiH koji će po prvi put glasovati na ponovljenim izborima putem pošte. Dakle, mi inače listiće glasača koji glasuju putem pošte čekamo dva dana, po standardnoj proceduri, a danas smo napravili neke izuzetke, te će glasački listići iz inozemstva, koje ćemo početi dostavljati već sutra, biti čekani 10 dana nakon izbora. To je posebno pravilo za općinu Stolac, ali glasači svoje listiće moraju poslati na dan 19. veljače, to je krajnji rok", zaključila je Hadžiabdić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?