Kriza u Ukrajini

Porošenko zahtjeva od Putina da primiri proruske pobunjenike

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
28.01.2015.
u 12:11

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na proruske pobunjenike kako bi se zaustavile borbe na separatističkom istoku Ukrajine. "Poslao sam pismo predsjedniku Putinu sa zahtjevom da se prekine paljba i poštuje (mirovni) ugovor iz Minska, ali i da se oslobodi Nadju Savčenko", ukrajinsku vojnu pilotkinju zadržanu u Rusiji pod optužbom za ubojstvo ruskih novinara, rekao je ukrajinski predsjednik u razgovoru za poljsku televiziju, prenosi se u priopćenju ureda predsjednika. Kijev smatra da Rusija kontrolira ili barem ima utjecaja na pobunjenike te da se sukob neće zaustaviti bez zalaganja Kremlja. Porošenko je usto pohvalio djelotvornost zapadnih gospodarskih sankcija Rusiji. "Moramo stvoriti uvjete kako bismo primorali Rusiju na pregovore i ispunjenje preuzetih obveza", dodao je. Kijev i Zapad optužuju Moskvu da vojno pomaže separatistima i da je regularne snage rasporedila na istoku zemlje. Rusija niječe bilo kakvu izravnu umiješanost u taj sukob u kojemu je u devet mjeseci poginulo više od 5.000 ljudi. Rasplamsavanje sukoba nagnalo je Europsku uniju i Sjedinjene Države da Rusiji zaprijete novim sankcijama.

Obama i Merkel zabrinuti zbog jačanja nasilja

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u utorak navečer i izrazili zabrinutost oko ruske uloge u jačanju nasilja. Bijela kuća priopćila je da su Obama i Merkel zabrinuti zbog ruske potpore separatistima i neuspjeha da održi prekid vatre potpisan u rujnu u Minsku. Čelnici zemalja članica Europske unije upozorili su u utorak u zajedničkoj izjavi Rusiju na mogućnost novih sankcija zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini. "S obzirom na pogoršanu situaciju tražimo od predstojećeg sastanka Vijeća za vanjske poslove da procijeni stanje i razmotri odgovarajuće akcije, posebice u pogledu restriktivnih mjera", kaže se u izjavi.

Rusija se ne drži mirovnog sporazuma iz Minska

Posljednjih nekoliko dana poginulo je nekoliko desetaka ljudi u borbama proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga, zbog čega je sazvan izvanredni sastanak ministara vanjskih poslove zemalja članica EU-a, koji će se održati u četvrtak. Čelnici EU-a u zajedničkoj izjavi izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne i humanitarne situacije u istočnoj Ukrajini i osudili ubijanje civila u neselektivnom granatiranju grada Mariuopolja. Također su istaknuli odgovornost Rusije zbog potpore separatistima i zatražili od nje da osudi njihovo djelovanje i pomogne u primjeni mirovnog sporazuma iz Minska. Nasilje u istočnoj Ukrajini najgore je dosad otkad je dogovoreno primirje u rujnu prošle godine. U luci Mariupolj ubijeno je 30 civila u pobunjeničkom granatiranju u subotu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?