(NE)USPJEŠNA VLAST

Poplava ‘spasila’ SNSD, a SDP BiH nikad slabiji

poplave
Željko Gašparović
02.09.2014.
u 09:22

Istraživanje u posljednjih nekoliko mjeseci raste rejting Dodikovog SNSD-a

Čak 108 dana je prošlo od početka katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini. Do danas vlasti u Federaciji BiH donijele su nekoliko zakona, uspostavile su Fond za poplavaljena područja u ovome entitetu, ali niti jedan ugroženi stanovnik još nije dobio ni jedan fening pomoći. Ni jedan! Za razliku od ‘manjeg entiteta’, kako često pejorativno tepaju Republici Srpskoj, koja je u vremenu poplava pokazala dvije važne stvari. Prva i najvažnija je odlučnost da pomognu stanovništvu, a druga je vezana uz poluge za donošenje odluka.

Konkretna pomoć

Tako je vlada kojoj je na čelu SNSD-ova premijerka Željka Cvijanović napravila ono što nije nijedna druga vlada u regiji i time pobrala i velike političke bodove te simpatije biračkoga tijela. Naime, Vlada RS-a je napravila inovativno rješenje i iskoristila razorne poplava u vlastitu korist. Do sada su vlasti podijelile više desetaka milijuna maraka ugroženom stanovništvu, a taj novac koji se nalazi na platnoj kartici (vaučeru), stanovnici ovoga entiteta mogu koristiti isključivo kod kompanija u Republici Srpskoj. Na taj je način napravljen višestruk pozitivni učinak. Ugroženi su konačno dobili prvu konkretnu novčanu pomoć, dok je domaćim poduzećima otvoreno tržište za plasiranje svojih proizvoda. I što je najvažnije, sve je ostalo na području Republike Srpske. Sve suprotno se događa u Federaciji BiH gdje je i imenovanje Jasmina Jaganjca, prvog čovjeka Fonda za poplavljena područja koji je tek u fazi dovršetka formalne registracije, bilo predmet raznih politizacija i vođenja međusobnog stranačkoga rata. Ako je ikada i imala potporu, prije svega međunarodnih činovnika za nastajanje i razvoj, s poplavama im je udaren zadnji čavao u politički lijes projekta Platforme.

Istraživanja NDI-a

Za razliku od njih, Milorad Dodik i SNSD su imali velike političke koristi, pa je zapravo ispalo da ih je poplava spasila, a u srpskim političkim kuloarima se govori kako je poplava na površinu izbacila SNSD. Uostalom, pokazuju to podaci nekoliko istraživanja koje je objavio i ured Nacionalnog demokratskog instituta u BiH o rejtingu političkih stranaka. U dva su navrata objavljivani za lipanj i srpanj ove godine i pokazali su značajan rast potpore SNSD-u. Istodobno u Federaciji BiH, to nije pretjerano utjecalo na, ionako loš rejting SDP-a, koji je po broju potpore anketiranih osoba spao ispod osam posto potpore. Radi se o najlošijem rejtingu ove stranke još od demokratskih promjena s početka devedesetih godina.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
15:23 02.09.2014.

A sta je sa Covicem I nasim ADZ kako oni stoje na listama nasega pucanstva,jebate Dodik I njegovi pusaci,ili to ti navijas za koaliciju ADZ-SNSD

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?