Ekskluzivno otkrivamo

Ponovno otvorena istraga o ubojstvu Joze Leutara i ponovno su meta Hrvati

08.03.2016.
u 07:00

Ova istraga, najserioznija od svih do sada, trebala je rasvijetliti jedno od najtežih kaznenih djela u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini

Državna policijska agencija (SIPA) od nedavno je po nalogu Tužiteljstva BiH ponovno pokrenula istragu o likvidaciji doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, doznaje Večernji list. Ova istraga, najserioznija od svih do sada, trebala je rasvijetliti jedno od najtežih kaznenih djela u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, a napose ukloniti elemente progona koji se nastojao klasičnom obavještajno-policijsko-tužiteljskom montažom ranije usmjeriti prema hrvatskoj politici. No, nedugo nakon što je posebno uspostavljeni tim počeo raditi na ovome slučaju, dogodio se, u najmanju ruku, incident. Dvoje članova ovoga istražiteljskog tima iz SIPA-e je suspendirano odlukom ravnatelja SIPA-e Perica Stanića zbog marginalnih razloga – otkrivanja sadržaja testova oko činovanja i napredovanja u službi.

AID - FMUP - Tužiteljstvo

Zanimljivo je da se upravo u uznapredovaloj fazi vođenja istrage dogodio ovaj incident. 
Kako se doznaje, istraga je započeta praktično tamo gdje je pravomoćno oslobađajućom presudom okončan sudski proces Ivanu Andabaku, Željku Ćosiću, Dominiku Ilijaševiću, Zoranu Bašiću, Jedinku Bajkuši i Mariju Miličeviću.

No, prema navodima neimenovanog dužnosnika bliskog istrazi, praktično nakon suspendiranja istražnog tima, istraga se ponovno pokušava usmjeriti, ne prema počiniteljima ovoga atentata, nego prema hrvatskoj politici koja je bila meta i prijašnjeg montiranog procesa jer se tijekom sudskog postupka tadašnjem predsjedniku Anti Jelaviću i generalu Stanku Baji Sopti pokušalo nametnuti odgovornost kako bi se s jednim potezom otupila oštrica hrvatskih zahtjeva i kasnije degradirala prava Hrvata. Podsjetimo kako je prošle godine iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica upućena nova razrađena navodna shema osoba povezanih s ubojstvom Leutara. A upravo je iz te institucije prije punih šesnaest godina pronađen ‘ključni svjedok’ ubojstva doministra Joze Leutara, koji je zapravo bio loš glumac i ucijenjeni kriminalac Merim Galijatović, kojemu je sloboda obećana za lažno svjedočenje. On je, očito po naučenoj lekciji iz središnjice tadašnjeg AID-a koji je vodio Kemal Ademović, Ureda ministra Mehmeda Žilića i načelnika Krim odjela Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Faika Lušije, koji je kasnije nagrađen mjestom u državnom Ministarstvu pravosuđa, opisao do u detalje navodno pripremljeni atentat na Leutara te je za, kasnije se pokazalo lažno svjedočenje, dobio 250.000 maraka. Zbog slučaja “Leutar” mijenjan je i zakon, no obrana je, ipak, otkrila identitet zaštićenog svjedoka, javno objavila fotografiju jer se montažeri nisu dosjetili to zakonom zabraniti. 
Policija je, pak, kompromitirala prvog svjedoka Armana Jašarevića, podrijetlom iz Brčkog, koji je prvi došao u bazu SFOR-a u Brčkom i ispričao da je ekipa kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele po nalogu dijela bošnjačkog političkog vrha izvela atentat na doministra Leutara. Američki general Jacques Paul Klein, koji je tada bio šef Misije UN-a, povjerovao je u vješto zapakiranu spletku AID-a, FMUP-a i sarajevskog Tužiteljstva te je podržavajući vođenje postupka prouzročio najveću političku štetu.

Šljivar: Slučaj za pet minuta

No, čast institucija i pravosuđa BiH spasio je sudac Salem Miso koji je u presudi istaknuo kako nema dokaza da se optuženi osude za likvidaciju doministra Leutara. Predstavnici obrana optuženih, koji su uspjeli raskrinkati ovu pomno osmišljenu namještaljku, za Večernjak su potvrdili kako za novu istragu ne treba puno i da treba započeti na ‘šupljinama’ u sudskom spisu onih koji su fabricifrali dokaze i izjave svjedoka. Skandalozno je da nestane geler koji je usmrtio Leutara, što govori kako se radilo o ‘državnom’ pokroviteljstvu. A što je u pozadini ovoga slučaja, najbolje oslikava izjava nekadašnjeg tužitelja u Sarajevskoj županiji, Branka Šljivara: “Onog trenutka kada država odluči progovoriti o slučaju pokojnog Joze Leutara, tada će Tužiteljstvo za 5 minuta riješiti problem.” 

Ključne riječi

Komentara 2

CO
cope
05:58 09.03.2016.

Ako se sumnja na Hrvate istragu treba prekinuti,jer ako je "svoj" ubio "svoga" to I nije neko spektakularno ubistvo.Tako se da zakljuciti iz ovoga clanka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?