Manastir Žitomislić

Ponoćnom liturgijom pravoslavni vjernici u Mostaru dočekali Vaskrs

vaskrs zito
Foto: aa
1/2
01.05.2016.
u 10:17

Iskazavši radost zbog velikog broja vjernika na svečanoj liturgiji, iguman Danilo je naglasio značaj obiteljskog ognjišta i osjećaja pripadnosti

Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći krišćanski blagdan Vaskrs dočekali su na ponoćnoj liturgiji u prepunom manastiru Žitomislić kod Mostara, u Staroj crkvi u tom gradu, gdje je jutarnju vaskršnju liturgiju služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, te u crkvi u Bijelom polju.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović je u prigodnoj propovijedi naglasio da je Vaskrs blagdan koji treba vratiti vjeru u život, navodeći kako je to najvrednije što je Bog dao svima.

– Ova noć je posebna i ova noć se naziva blagoslovljenom noći zato što praznujemo blagdan uskrsnučća Kristovog. Jedan od najznačajnijih, temeljnih praznika krišćanske vjere i temeljnih događaja našeg vjerovanja, kazao je iguman Danilo, piše Faktor. 

Iskazavši radost zbog velikog broja vjernika na svečanoj liturgiji, on je naglasio značaj obiteljskog ognjišta i osjećaja pripadnosti, koji je na svečanu liturgiju proslave uskrsnuća doveo brojne vjernike u manastir Žitomislić koji osjećaju duhovnim domom.

Iguman Danilo se u molitvenoj noći osvrnuo na velika stradanja koja se u današnje vrijeme događaju na Istoku.

– Vidimo ogromne kolone ljudi koji napuštaju svoja ognjišta, mnogi ostaju bez svojih života. Mnogi kršćani danas strašno stradaju, samo zbog toga što su kršćani kao i u prva vremena kršćanstva. Tako da je danas više nego ikada potrebna snažna i jaka vjera u Krista koji pobjeđuje smrt – poručio je iguman Danilo.

Ponoćnoj liturgijskom slavlju, u manastiru Žitomislić prisustvovao je i gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Iko Skoko, a na svečanoj liturgiji u staroj pravoslavnoj crkvi u Mostaru koja će se služiti u 16 sati, očekuje se dolazak vladike Grigorija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije