Šuica i Plenković

Neophodni izmjena Ustava BiH i novi izborni zakon

dubravka suica
17.12.2015.
u 08:38

Država mora profunkcionirati u punom kapacitetu te je zato važna izmjena Ustava kako bi se riješio i već pomalo zaboravljeni slučaj "Sejdić - Finci". Stoga trebamo bez kompleksa reći da je potreban novi izborni zakon, rekla je Šuica

Potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za BiH Dubravka Šuica i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković govorili su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u povodu daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

- Daytonski sporazum bio je temelj za uspostavu mira u BiH, ali danas puno elemenata govori da nije rješenje za budućnost. Neprihvatljivo je da jedan narod bira drugome narodu predstavnike zato je neophodno osigurati jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba bez bilo čije dominacije. Država mora profunkcionirati u punom kapacitetu te je zato važna izmjena Ustava kako bi se riješio i već pomalo zaboravljeni slučaj "Sejdić - Finci". Stoga trebamo bez kompleksa reći da je potreban novi izborni zakon - rekla je Šuica.

Dodala je kako se trebaju ostvariti pretpostavke za gospodarski napredak kako bi mladi imali posao u svojoj zemlji, s  obzirom da BiH ima dovoljno ljudskih kapaciteta, ali i prirodnih resursa da bi se to ostvarilo.

- Za nas u Europskoj uniji važno je držati BiH visoko na dnevnom redu, a osobno sam uvjerena da je euroatlantski put jedini put za ovu zemlju. Hrvatska pruža ruku prijateljstva i istinsku podršku na europskom putu, iako smo svjesni da se ključ nalazi kod bosanskohercegovačkih političara. S obzirom da su se za riječ javili gotovo svi zastupnici iz Hrvatske mogu slobodno reći kako najbolje poznamo situaciju u BiH i suglasni smo da Bosna i Hercegovina ima budućnost te da je došlo vrijeme razgovora da govorimo o budućnosti ove zemlje -  zaključila je Šuica.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković istaknuo je kako je "nužna nadgradnja Daytonskog okvira s ciljem da se BiH transformira u modernu i funkcionalnu europsku državu". Podsjetio je na prošlotjednu veliku konferenciju o Europskoj budućnosti BiH koju su zajednički organizirali hrvatski zastupnici u EP čime je poslana snažna poruka da Bosna i Hercegovina mora biti visoko na listi prioriteta EU.

- Reforme koje se trebaju poduzeti kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebaju stvoriti ozračje u kojem će BiH vrlo brzo podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, a mi ćemo joj u tom procesu svesrdno pomagati - rekao je Plenković.

Zaključio je kako je "ključno zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana BiH, te osigurati povratak prognanika i izbjeglica, a osobito Hrvata i Bošnjaka na područje Republike Srpske. Pritom je osudio naznake podrivanja stabilnosti najavama mogućih referenduma u RS-u, stoji u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?