sastanak u sloveniji

Polјska se zauzima za regiju Zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda

sdf
26.03.2017.
u 17:30

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić razgovarao s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednikom Polјske Andrzejem Dudom, u dvorcu Strmol u Sloveniji.

Teme trilateralnog radnog sastanka bile su aktualna politička situacija u regiji Zapadnog Balkana, kao i u Europskoj uniji.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić rekao je na konferenciji za novinare poslije sastanka da je zahvalan dvojici predsjednika koji, bez obzira na unutarnje probleme, pesimizam i zabrinutost zemalјa članica unutar Europske unije, ipak žele da čuju i poglede iz BiH na stanje u regiji Zapadnog Balkana.

Dr. Ivanić je rekao da ohrabruje činjenica da i dalјe ima političara i čelnika koji su svjesni značaja Europske unije za cijeli Zapadni Balkan, i da njemu osobno znači to što su danas predsjednici Slovenije i Polјske osobitu pozornost posvetili prilikama u BiH.

”BiH treba potpora. U slučaju da bude izolirana, BiH će biti sučeljena s unutarnjim sukobima i razlikama. BiH kao dio šire obitelji može da bude stabilna i spremna da prihvati pravila ponašanja i političkog djelovanja koje je Europska unija razvila. Uvjeren sam da je ovo bitan preduvjet stabilnosti unutar BiH, a time i na prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Dr. Ivanić je naglasio da će BiH učiniti sve što je moguće da pokaže da je spremna i zainteresirana za reforme koje vode ka europskim integracijama.

”Svjesni smo unutarnjih razlika, ali sam uvjeren da ćemo vrlo brzo uspjeti da napravimo odlučujući iskorak, a to je da ćemo, nakon što odgovorimo na pitanja iz Upitnika Europskog povjerenstva, pokazati da smo spremni da BiH dobije status kandidata za EU, što bi bio značajan iskorak”, rekao je predsjedatelj Presjedništva BiH dr. Mladen Ivanić.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da aktualna situacija u Europskoj uniji pomjera središte pozornosti, ali da europska perspektiva ostaje najpouzdanije sredstvo za očuvanje stabilnosti.

Predsjednik Polјske Andrzej Duda rekao je da se Polјska zauzima za regiju Zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda.

Polјski predsjednik je podsjetio da je ova zemlјa u BiH prisutna s 24 vojnika u sklopu misije EUFOR-a, te da podupire napredak BiH ka Europskoj uniji i NATO-u, ali ukoliko za to postoje spremnost i volјa svih naroda u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?