Referendum u RS-u

Politiziranje Dana RS-a donijelo dvostruku pobjedu Miloradu Dodiku

31.12.2016.
u 07:00

Jedna od najboljih i najjednostavnijih definicija Ustavnog suda koje se mogu pronaći je ona da je riječ o najvišoj instituciji zakonitosti i mjerilu vrijednosti u državi. Posljednjih godina Ustavni sud BiH jedna je od glavnih tema u bh. javnosti.

Prepucavanja i referendum

U studenome 2015. godine Ustavni sud je proslavu Dana Republike Srpske, 9. siječnja, proglasio neustavnom, a zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i onda je počeo “rat”. Predsjednik RS-a Milorad Dodik poručio je kako taj datum ne može ukinuti ni jedan sud u BiH i proglasio je taj sud političkim tijelom, najavivši referendum o Danu RS-a za 25. rujna 2016.

Nakon brojnih prepucavanja bošnjačke i srpske strane, on se i održao, tjedan dana prije lokalnih izbora u BiH. Dodik je bio svjestan kako o njemu ovisi i njegova politička opstojnost. Tog 25. rujna 99,8% žitelja RS-a je na pitanje “Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”, odgovorilo “da”. Glasovalo je 55,75% registriranih birača. Već tada je Dodik bio svjestan kako bošnjačkom političkom vodstvu može stisnuti ruku jer je njegova politička moć, koja je bila krenula silaznom putanjom, vrtoglavo narasla. Na lokalnim izborima 2. listopada Dodikov SNSD pobijedio je u 33 općine odnosno grada, što je za 11 više nego na izborima 2012. - U sedam dana imali smo dvije pobjede, slavodobitno je kazao Dodik nakon dvostruke krune, referendumske i izborne. Ovih dana ponovno se govori o 9. siječnja jer se taj datum približio, a Dodik je kazao kako će u Banjoj Luci biti upriličena proslava Dana entiteta unatoč odluci Ustavnog suda. Najavio je kako će taj entitet nastaviti jačati elemente svoje državnosti. Da je Ustavni sud donio drukčiju odluku, većina misli kako ona ne bi donijela toliku premoć Dodiku. Ili još bolje, Bakir Izetbegović, ako je već htio srušiti Milorada Dodika, mogao je pričekati kraj izbora i onda podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. Pobjeda bi, vjerojatno, bez referenduma bila bitno umanjena i davala bi nadu da broj na referendumu neće prijeći 50%. Ovako je u narodu proradio revolt, i to dvostruki.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?