ŠTRAJK

Policajci vraćaju svoje odore, u rujnu će u šorcevima patrolirati

gay pride (1)
Davor Puklavec/Pixsell
20.08.2010.
u 10:34

Policajci će štrajkati samo u Bosni, dok u Hercegovini neće biri prosvjeda jer su u MUP-u zadovoljni plaćama

Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata MUP-a ZDŽ-a, najavio je da će tijekom rujna policija u ovoj županiji krenuti sa štrajkovima. Također, očekuje se da će policajci i u drugim županijama u Bosni slijediti ovaj primjer, a razlog su male plaće te izostanak brojnih prava koje imaju ostali službenici u državi. - Mi smo za vrijeme nereda u Sarajevu i napada na zgradu Vlade imali dnevnicu od 15 maraka, a federalni policajci 150 maraka. Dosta nam je toga. Mi ćemo 1. rujna donijeti odluku o pokretanju procedure za štrajk. Planiramo prvog dana vlastima ostaviti svoje palice, drugi dan ćemo im vratiti svoje odore itd. Radit ćemo u šorcevima. To je svojevrsna perfomansa. Spremni smo otići u štrajku dalje nego ikada do sada - rekao je Mioč u izjavi za medije. Prema podacima koje je iznio, policajci u Zenici imaju plaću oko 520 maraka, dok je u Orašju osobni dohodak policajca još manji - 480 maraka. Iako je Mioč najavio da očekuje potporu svih kolega iz Federacije BiH, to neće biti slučaj. Tako policajci u HNŽ-u i vjerojatno ZHŽ-u neće stupati u štrajk. Kako nam je rekao predsjednik Sindikata MUP-a HNŽ-a Franjo Dujmović, plaće policajaca u ovoj županiji su znatno veće nego plaće u Bosni, tako da nema razloga za pokretanje štrajka.

- Mi nećemo podržati štrajk policajaca koji se sprema u Bosni jer mi nemamo razloga ići u štrajk. Prvi po plaći su federalni policajci, pa kolege iz Sarajeva pa tek onda mi. Zato je naš stav da nemamo razloga za pokretanje štrajka.

Uz to, moguće je da ova događanja i najave štrajkova u Bosni imaju i političku pozadinu - rekao nam je Dujmović u telefonskoj izjavi. Plaće policajaca u Hercegovačko-neretvanskoj županiji su oko 680 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?