Rezanje troškova

Policajci u Federaciji BiH ostaju bez treće smjene

policija
Vl foto
13.05.2010.
u 14:00

Ako Vlada FBiH nastavi sa smanjenjem, tj. kresanjem policijskih primanja, postoji realna mogućnost da zbog nedostatka novca ukinu noćne ophodnje.

Ako Federalna vlada u sklopu novog Zakona o plaćama i naknadama sebi poveća primanja, a policiji ih smanji, bit će svašta. Ovakva dvosmislena poruka stiže iz Unije sindikata policije Federacije BiH, koja bi mogla uključivati kolektivan poziv na opći štrajk. Premda predsjednik Unije sindikata policije Halid Ganija u izjavi za naš list tvrdi da će policija štititi ustavni poredak Federacije BiH, naglašava da će se istodobno za svoje ionako mizerne plaće boriti svim dopuštenim sredstvima.

Ponuđeni koeficijent o obračunu plaća, upozoravaju u sindikatu, drastično smanjuje primanja policije.

Pregovori do zadnjeg

Uz napomenu da ponuđeni Vladin prijedlog nikad neće prihvatiti, sindikalisti ističu da će im ponuditi da se obračun plaće policiji odvoji od obračuna državnih službenika, namještenika i ministara. “Kažu nam da je policija ogledalo društva, a kakvo je ogledalo kad se vlast tako prema njoj odnosi. Neka oni građanima objasne i kažu da noću policija, zbog nedostatka novca, nije u stanju organizirati treću smjenu. Neka im to kaže Vlada i mi ćemo njezinu odluku poštovati”, poručuju zabrinuti članovi Unije sindikata policije FBiH.


Tko će spriječiti nerede

Iako naglašavaju da im je otkazivanje poslušnosti posljednji korak u pregovorima s Vladom, postavlja se logično pitanje što bi se događalo u državi ako bi izbili navijački ili ulični neredi, poput onih iz ožujka u Sarajevu. Prema izvješću koje je nedavno Vladi FBiH podnio ravnatelj Federalne uprave policije Zlatko Miletić, zbog malobrojnosti i loše opremljenosti policijskih službenika u pitanje može doći očuvanje ustavnog poretka države u slučaju većih uličnih prosvjeda. “Naše kolege po županijama rade u odorama starim po pet-šest godina. Tehnički nisu opremljeni, a nekima se ne može osigurati ni najosnovnije oružje. Zbog ušteda na gorivu ograničen je i izlazak na teren i sad nam još žele smanjiti plaće”, zaključuje čelnik policijskog sindikata Halid Ganija. Pregovori s Vladom se nastavljaju, a ishod je do kraja nepoznat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?