Identificirani bez DNK analize

Pokopani pod tuđim identitetom

28.08.2016.
u 07:00

Institut za nestale osobe BiH ponovno će uzeti uzorke krvi od oko članova 6000 obitelji žrtava rata u BiH čiji su posmrtni ostaci identificirani klasičnom metodom prepoznavanja, a ne na osnovi DNK analize zbog mogućih pogrešaka prilikom identifikacije, kazao je za agenciju Anadolija Amor Mašović, predsjedatelj Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH. Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) namjerava pozvati obitelji žrtava koje su identificirane klasičnom metodom da daju krv kako bi se preko DNK analize potvrdio identitet njihovih najmilijih.

Veliki broj neidentificiranih

Ova odluka donesena je iz razloga što u 12 mrtvačnica u BiH ima između 2800 i 3000 posmrtnih ostataka koje mjesecima, godinama, pa i desetljećima nije moguće identificirati. “Naš je zaključak da se to događa, između ostalog, i zbog toga što su u prošlosti vršene identifikacije bez primjene DNK metode, kada nismo imali laboratorije, kada nije bio prisutan ICMP”, istaknuo je Mašović. Projektom će biti obuhvaćeni članovi obitelji žrtava identificiranih 1996., 1997., 1998., 1999. i 2000., jer u to vrijeme identifikacija je vršena klasičnom metodom i postoji mogućnost da su napravljene i pogreške. U razdoblju do 2001. identifikacije žrtava klasičnom metodom vršene su uglavnom na području Gornjeg i Donjeg Podrinja - Foče, Višegrada, Vlasenice, Bratunca, Zvornika, Bijeljine, kao i u Bosanskoj krajini - Prijedoru, Sanskom Mostu i Ključu te istočnoj Hercegovini, Mostaru i Čapljini. “Pogreška je moguća u situacijama kad se radilo o masovnim grobnicama, o izmiješanim posmrtnim ostacima, i tu je moguće da je neka od obitelji prepoznala neki komad ili detalj odjeće koji možda nije bio unikatan i koji je možda imala i neka druga osoba” kazao je Mašović.

Od sljedeće godine

“Predviđa se da bi ovim projektom moglo biti obuhvaćeno između 4000 i 6000 identificiranih klasičnom metodom. Projekt treba početi 2017., nakon što dobijemo sve potrebne suglasnosti obitelji, udruga... Ono što je najvažnije jest da nijedna obitelj, koja je klasičnim putem izvršila identifikaciju, neće biti dovedena u situaciju da im pokucamo, uzmemo kap krvi i poslije ustanovimo da osoba koju su ukopali nije njihov srodnik. To će biti moguće samo u situaciji kada se ta njihova kap krvi podudari s nekim DNK u mrtvačnici”, kazao je Mašović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?