Ivica Brešić, ministar poljoprivrede HBŽ

Pojedinci ucjenama žele ostvariti političke ciljeve u HB županiji

23.01.2017.
u 07:00

Dio Kluba Srba u Skupštini Hercegbosanske županije blokirao je donošenje proračuna ove županije za 2017. godinu. Kakva je politička situacija u HBŽ-u i postoji li više uopće vladajuća većina, pitali smo predsjednika županijskog HDZ-a BiH i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a Ivicu Brešića.

Kako komentirate blokadu donošenja proračuna HBŽ-a za ovu godinu?

- Vlada i Skupština HBŽ-a nakon dugog niza godina usvojile su proračun u zakonski predviđenom roku, u tekućoj godini za iduću, s ciljem da planirani projekti i programi nakon dugo vremena budu provedeni navrijeme. Napominjem da su svi ministri iz sva tri naroda jednoglasno na Vladi usvojili proračun. Međutim, dio Kluba Srba na Skupštini prilikom usvajanja proračuna nenajavljeno poteže vitalni nacionalni interes s ciljem blokade svih procesa u HBŽ-u. Riječ je ovdje o političkoj ucjeni, kakve su, nažalost, u posljednjih 15 godina bile prečeste u HBŽ-u. Posljedica takve politike naših partnera u HBŽ-u je i činjenica da mi do dana današnjega nismo usvojili prostorni plan, cijeli niz zakona i propisa koji su nužni za razvoj ove županije. Žalosti nas da se na taj način ostvaruju interesi političkih predstavnika Srba i Bošnjaka. Međutim, činjenica je, i mi smo to mnogo puta ponovili našim partnerima, da mi u HDZ-u BiH HBŽ-a ucjene i blokade nećemo prihvatiti. One ne idu u korist nikomu, već su u pravilu štetne svim žiteljima naše županije.

Postoji li vladajuća većina u Skupštini HBŽ-a?

- Većina u Skupštini postoji jer se odluke donose i sam proračun je usvojen s velikim brojem glasova “za”. Pitanje je, nakon što su u više navrata naši partneri iz SDA i SNSD-a prekršili sporazum o skupštinskoj većini, jesu li i oni još uvijek dio te većine. Taj odgovor od njih očekujemo. Na posljednji zakazani međustranački sastanak u studenome bez objašnjenja nisu došli. Mi od tada očekujemo nekakav pozitivan znak da vidimo jesu li naši partneri spremni da zajedno nastavimo raditi. Sudeći po nelogičnom i neracionalnom korištenju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluke i proračun koji nemaju veze s nacionalnim interesima, meni se čini da se regionalna kriza, i kriza s viših razina vlasti u BiH, pokušava umjetno preliti u HBŽ. Mi to definitivno nećemo dopustiti i učinit ćemo sve potrebno da HBŽ funkcionira normalno.

Cijeli razgovor čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?