OPASNOST

Pojačan nadzor nad hranom u ZH županiji zbog dioksina

poletina-novi
Reuters
03.02.2011.
u 09:02

Pregledom deklaracije i sumnje na prisutnost dioksina inspektori se moraju obratiti Agenciji za sigurnost hrane BiH ili Uredu za veterinarstvo BiH

U skladu sa sveprisutnim informacijama koje svakodnevno možemo čuti putem različitih medija o pojavnosti vrlo opasnog otrova dioksina u namirnicama animalnog podrijetla u Njemačkoj, kao i činjenici da je isti možda mogao biti distribuiran raznoraznim kanalima i do drugih destinacija izvan okvira države u kojoj je utvrđen, kako doznajemo od mjerodavnih iz Uprave za inspekcijske poslove ŽZH, dan je nalog kako veterinarskim tako i sanitarnim inspektorima za pojačanim nadzorom kako stočne hrane, tako i namirnica animalnog podrijetla koje se nalaze na području županije, a sve s ciljem eventualnog pronalaska sumnjiva artikla koji bi mogao ukazivati na povezanost s dioksinom.

Artikli iz Njemačke

Kako nam je priopćio županijski veterinarski inspektor Jozo Grbavac, inspektorima je skrenuta posebna pozornost na artikle koji dolaze iz Njemačke te da se pomnim pregledom sadržaja deklaracije i eventualno postavljene sumnje na moguću prisutnost dioksina inspektori žurno obrate Agenciji za sigurnost hrane BiH ili Uredu za veterinarstvo BiH glede daljnjeg postupanja.

Grbavac ističe kako je u međuvremenu bilo i uvoza kontingenta namirnica animalnog podrijetla iz Njemačke te da je u skladu s naputcima i sugestijama koje je izdao glavni federalni veterinarski inspektor odrađeno uzorkovanje predmetne namirnice i ista je dostavljena u Ured za veterinarstvo BiH na daljnje postupanje. Isto proizlazi iz činjenice da se radi o vrlo toksičnoj tvari za koju je potrebna sofisticirana oprema za analitiku te da će krovne institucije države za sigurnost hrane odlučiti gdje sumnjive uzorke dostaviti na laboratorijsku analizu.

Kontakt s inspektoratom

Ističe se da je svakodnevno u kontaktu s ostalim inspektoratima u državi kako bi se na eventualnu sumnju reagiralo što je moguće prije, a sve s ciljem zaštite krajnjeg konzumenta - čovjeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?