Dan mrtvih je izraz kršćanske vjere i nade u zagrobni život

Vjernici pohode groblje, mole za najmilije, pale svijeće...

svi sveti
Foto: Filip Brala/Pixell
01.11.2014.
u 10:33

Na blagdan Svih svetih slavimo i neznane svece koji su svojim životom zavrijedili štovanje

Katolici diljem BiH pohode groblja, nose cvijeće i svijeće te se mole na grobovima svojih najmilijih. Na taj način vjernici obilježavaju blagdane Svih svetih i Dan mrtvih ili Dušni dan.

Ovozemaljsko svjetlo

Na blagdan Svih svetih vjernici slave one koje je Crkva proglasila svetima kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom zavrijedili štovanje jer su slijedili Krista i bili svjetlo u ovozemaljskoj tami. Kako ih ne znamo poimence, Crkva je odredila da se na ovaj dan zajednički moli za sve svete i blažene, znane i neznane. - Za postizanje svetosti nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela, niti posjedovati posebnu karizmu, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenucima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima - riječi su pape u miru Benedikta XVI. koji je na prelijep način objasnio proslavu blagdana Svih svetih.

Riječi pape Benedikta XVI.

Na Dušni dan na poseban način vjernici se sjećaju svojih dragih pokojnika, mole za njihove duše i prisustvujući svetoj misi oživljavaju uspomene te se raduju susretu s njima, ‘gore gdje s oka svaka suza nestaje’, kako nalaže kršćanska misao. Dan svih vjernih i mrtvih je izraz kršćanske vjere u zagrobni život o čemu govori i liturgija: “Tvojim se vjernima Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne ovozemaljski dom, stječe se vječno prebivalište na nebesima”. U BiH će središnje svete mise, ovisno od počivališta, biti u 10 ili 11 sati. Povezanost Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za promišljanje o vječnom životu. Papa u miru Benedikt XVI. na vječno počivalište gledao je kao na mladost i potaknuo nas sve da u razmišljanju o vječnom životu razmišljamo kao o povratku u najljepše trenutke vlastitog života. “Raj bi mogao biti kao moja mladost, tako da se nadam da ću se vratiti kući, kao da se vraćam iz dalekog svijeta”, rekao je i svima nama dao putokaz koji slijedimo na blagdan Svih svetih i Dušni dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije