Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv 4 osobe, krijumčarili drogu preko BiH u Sloveniju i Austriju

droga
01.09.2016.
u 13:00

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH u okviru akcije kodnog naziva "Global" podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Optuženi se terete da su u razdoblju od listopada 2013. do rujna 2014., djelujući kao grupa za organizirani kriminal, vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge "kokain" i "marihuana- skank" s područja Crne Gore, preko Bosne i Hercegove u Sloveniju i Austriju vršili neovlašteni međunarodni promet opojne droge "marihuane", a potom istim krijumčarskim kanalima vršili neovlašteni međunarodni promet opojne droge "kokain" s područja Nizozemske, preko Austrije i Slovenije, te da su organizirali i posredovali u kupovini opreme namijenjene za proizvodnju opojne droge u Danskoj.

Po prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, proizlazi da su optuženi Dragiša Brnić, Neven Stanić i Duško Spasojević, zajedno s drugim njima poznatim osobama organizovali i rukovodili grupom za organizirani kriminal, te angažirali optuženog Alena Mujanića i druge njima poznate osobe koje su na isti način namjeravale ostvariti protupravnu imovinsku korist, pa su u toj namjeri, vođeni zajedničkim interesom, postali pripadnici grupe za organizirani kriminal u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju.

Optuženi su najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene opojne droge.

Također, optuženi se terete da su isplanirali i organizirali transport razne opreme i potrebnih pomagala za nelegalni uzgoj i proizvodnju opojne droge "marihuana" na području Danske, te su u međunarodnoj akciji u kojoj je sudjelovalo i pravosuđe BiH, otkriveni i procesuirani.

Uz optužnicu je predloženo ispitivanje svjedoka i stručnih osoba, te je priložen obiman dokazni materijal, među kojim i dokumentacija o privremeno oduzetim predmetima.

Pretresima su pronađene i privremeno oduzete određene količine opojnih droga, šest paketića opojne droge "cannabis", ukupne težine 3342,34 grama, oduzeto je od optuženog Alena Mujanića na području Slovenije, dok je 2.030 komada stabiljki, odnosno 93 kg opojne droge "cannabis" pronađeno i oduzeto u Danskoj od osoba koje su tu zatečene i zbog toga osuđene, a koje su bile u dogovoru s organizatorom Dragišom Brnićem koji je sve financirao.

Optužnica je podignuta protiv Dragiše Brnića, rođenog 16. svibnja 1959. u Kotor Varošu, nastanjenog u Banjoj Luci, državljanina BiH; Nevena Stanića, rođenog 8. listopada 1980. u Kotor Varošu, s prebivalištem u Sloveniji, državljanina Republike Slovenije i BiH; Duška Spasojevića, rođenog 5. lipnja 1983. u Prnjavoru, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH, i Alena Mujanića, rođenog 4. ožujka 1980. u Banjoj Luci, nastanjenog u Prnjavoru, državljanina BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije