Krešnik Beriša pred njemačkim sudom

Počinju suđenja za sve koji sudjeluju u sirijskom ratu

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.09.2014.
u 09:08

U slučaju da bude proglašen krivim, Beriša se suočava s kaznom od deset godina zatvora. Očekuju se i nova suđenja

U Frankfurtu je počelo suđenje kosovskom Albancu Krešniku Beriši optuženom da se u Siriji borio na strani organizacije Islamska država. Dvadesetogodišnji Beriša, koji je njemački državljanin podrijetlom s Kosova, optužen je za pripadnost stranoj terorističkoj organizaciji. U slučaju da bude proglašen krivim, Beriša se suočava s kaznom od deset godina zatvora. Savezno tužiteljstvo navodi da je Beriša s drugim islamistima u srpnju 2013. godine otišao u Siriju preko Turske i da se planirao pridružiti borbi za stvaranje kalifata u Siriji i Iraku. Neposredno po dolasku, Beriša je prošao kroz obuku za vatreno oružje i određen je za medicinskog djelatnika i stražara.

Vjeruje se da je tijekom šestomjesečnog boravka u Siriji na strani džihadista sudjelovao u najmanje tri sukoba protiv sirijskih snaga. Beriša se u Njemačku vratio u prosincu 2013. godine iz razloga koji sada nisu poznati njemačkim vlastima, a uhićen je u zračnoj luci u Frankfurtu. Tužiteljstvo ističe kako nema dokaza da je planirao napade u Njemačkoj. Nedavno je i Bosna i Hercegovina usvojila zakon na temelju kojega će se procesuirati svi oni državljani BiH koji budu sudjelovati u ratovima u svijetu. Očekuje se kako će Njemačka pokrenuti još niz procesa protiv osoba koje su odlučile uključiti se u ratove na istoku.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije