100 godina enigmatike

Počinje 32. susret odgonetača i zagonetača u Širokom Brijegu

30.09.2016.
u 11:00

Široki Brijeg zovu i enigmatskom metropolom. Naime, nekoliko Širokobriježana spada u red najuspješnijih sastavljača križaljki, premetaljki, rebusa i drugih zagonetki.

Širokobriješki zagonetači osvajali su i prva mjesta na zagonetačkim natjecanjima u organizaciji uglednih enigmatskih časopisa.

Začeci enigmatke

Povijest enigmatike u Širokom Brijegu starija je od sto godina! Prema dostupnim podacima, prvi enigmat u Širokom Brijegu bio je Josip Slišković.

Tomislav Topić “guglajući” naišao je za premetaljku koju je objavio Širokobriježanin Josip Slišković u zagrebačkom Ilustrovanom listu (broj 16) 3. siječnja 1915. godine.

Tiskarskom pogreškom Josip Slišković iz Širokog Brijega potpisan je kao Josip Glišković, a u 41. broju ovoga lista Josip Slišković iz Širokog Brijega navodi se kao rješavač nekoliko zagonetki. Sliškovićeva skrivačica (premetaljka, anagram), objavljena u vrijeme Prvog svjetskog rata, glasi: KAŽU SILE K RATU GONE.

Od slova ovih riječi trebalo je složiti poznatu narodnu poslovicu, a rješenje ove skrivačice (premetaljke) glasi: U LAŽI SU KRATKE NOGE.

Od danas, 30. rujna do nedjelje, 2. listopada, u povodu prvog stoljeća širokobriješke enigmatike, u Širokom Brijegu održat će se 4. susret enigmata i 32. susret odgonetača i zagonetačkih autora Hrvatske.

Prigodne zagonetke

Enigmati će se u danas okupiti u širokobriješkom hotelu Park, potom će biti upriličen prijam kod domaćih struktura vlasti, a u Etnoselu u Međugorju bit će organizirano sastavljanje prigodne zagonetke.

Druženje enigmata bit će nastavljeno u Villi Regina.

U subotu će u hotelu Park, s početkom u 10 sati, biti otvaranje Susreta zagonetača i odgonetača te upriličeno sastavljanje zagonetki, natjecanje u rješavanju logičkih zadataka. Navečer će biti proglašenje rezultata i pobjednika te organiziran zabavni program, uz nastup glazbenice Lucije Zovko. U nedjelju će enigmati posjetiti Mostar, a bit će upriličeno prigodno rješavanje starih zagonetki i prisjećanje na enigmatski klub “Ero”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?