16.01.2017. u 07:00

Na Zemljinoj lopti igraju se igre bez granica, a još više oko granica, razgraničavanja, ograničavanja. Sve pršti, vrišti, grmi, tutnji, odjekuje, uzvikuje, bučno likuje. Osim Mjeseca, oko Zemljine kugle lete sateliti, krstareće rakete, razni projektili, zrakoplovi, a počeli su i dronovi. Geostrategija sve više postaje - geostrahtegija. Umjesto nekadašnje ravnoteže straha između Zapada i Istoka zavladala je neravnoteža straha s više strana. Bosna i Hercegovina je u posebno delikatnoj situaciji, našla se između raznih interesnih sfera i zaraznih političkih afera.

Sjedinjene Američke Države neće tako lako s Trumpom na čelu odustati od svojih geostrateških načela u ovom dijelu svijeta, Europska unija jednom nogom već je tu, Rusija i Turska umiješale su svoje prste, a ni Kina neće sjediti skrštenih ruku. Logičan je zaključak da je Zapad najbolja obrana, ali u BiH još drma i bizantska “logika” po kojoj je dojam važniji od činjenica. Pogotovo kad se uzme pogrešan dojam s kojim se ubija pojam. Pa mnogi siromašni odlaze iz BiH u pravcu sjeverozapada, a bogati s jugoistoka kupuju zemlju u BiH. Takva je ta balkanska ruta, njom se putuje kuje-kuda, a još više luta.

Tako Milorad Dodik reče da je RS država i jasno izrazi težnju pripajanja srpskog entiteta Srbiji. Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, zadužen za civilni aspekt provedbe Daytonskog sporazuma, reče kako bi takve secesionističke namjere definitivno bile “prekoračenje crvene linije”. Dodik reče i da RS neće u NATO, a što će NATO reći na to. Jer je NATO zadužen za vojni aspekt Daytonskog sporazuma. Pojedini analitičari rekoše kako je u Republici Srpskoj na djelu puzajući državni udar koji može prijeći i u galopirajući te da je proslava Dana RS-a generalna proba za odcjepljenje. Počelo mic po mic i mile-lale, a sad više nema šale!

U Danu manjeg entiteta mnogi u većem entitetu vide nešto što više nalikuje na noć. Proslava Dana RS-a otvorila je brojna pitanja, ne samo za odgovorne u BiH. I dalje u državi dvaju entiteta i triju etniciteta jedni od svog drveta ne vide susjedovu šumu, prodaje se šilo za ognjilo, rog za svijeću, ne napuštaju se zauzete busije, a sve je više onih koji tuku k’o Maksim po diviziji. I dok oni pucaju mecima, drugi uzvraćaju ćorcima, trećima puca prsluk, četvrtima puca film pa se ne čuje glas razuma. Neki i dalje misle da se unitarizmom može srušiti separatizam, da se bez tolerancije mogu pomiriti nacije. S Mjeseca se vidi da je bh. trokut bez hrvatske hipotenuze običan kut, nekad tupi, nekad mrtvi kut. Iz kojeg BiH prima golove i zabija autogolove. Pa se onda čude zašto BiH ne ide dalje, zašto se nije dobro plasirala. Guranje glave u pijesak nastavlja se, guranje mnogo toga pod tepih ne zaustavlja se. Jonathan Moore, voditelj Misije OESS-a u BiH, u razgovoru s Kolindom Grabar-Kitarović istaknuo je ulogu bh. Hrvata kao predvodnika procesa europskih integracija BiH. Još “samo” u to treba uvjeriti političke strukture u BiH, koje nastoje marginalizirati predvodnike. Govore o europskom putu, a više drže do svoga plana B. Kao Mujo kad je polagao testove za vozački ispit.

- Pali ste, imate 20 pogreški - rekoše mu.

- Nemoguće, odgovorio sam na sva pitanja - čudi se Mujo.

- Da, ali pogrešno, zaokružili ste sve odgovore pod B - objašnjavaju mu.

- Pa ja za B i polažem - objasni on njima.

Nadamo se da se s putom BiH u Europsku uniju neće događati nesporazumi slični onom u novoj verziji lajk-vica. Fata upita Muju:

- Ja jučer stopiram, a ti u autu proletje pokraj meni i još mi svirnu. Zašto me ne poveze, bolan Mujo?

- Joj, oprosti, Fato, ja mislio da mi lajkaš auto - objasni joj Mujo.

Puno toga valja izmijeniti i doraditi kako bi BiH bila po mjeri Europe. Američki humorist Art Buchwald kazao je: “Brak čine troje: muž, žena i - televizor!” No, u federalnom braku jednom od partnera ne dopuštaju televiziju. Pa mora na društvene mreže i lajkat’ Europi. U kojoj svaki narod ima pravo na televiziju na svome jeziku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?