sjednica

Počela 96. sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada FBiH
23.03.2017.
u 10:10

 Vlada Federacije BiH će na današnjoj sjednici, koja je počela u Mostaru, razmatrati i izjasniti se o prednacrtima četiri bitna zakona.

 Osnovni cilj Prednacrta zakona o doprinosima jeste da, uz nižu zbirnu stopu doprinosa, i istovremeno proširenje osnovice za obračun doprinosa, te povećanjem obuhvata obveznika doprinosa, uz zadržavanje neutralnog utjecaja na prihode izvanproračunskih fondova, bude smanjena rigidnost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Europi, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Prednacrt zakona o porezu na dohodak proistekao je iz ocjene da postojeći sistem poreza na dohodak u FBiH ne osigurava zadovoljavajuću razinu pravičnosti u oporezivanju. Cilj novog zakona je osiguranje srednjoročne fiskalne održivosti kroz znatno smanjenje opterećenja na rad.

 Pred članovima Federalne vlade su i prenacrti Zakona o mirnom rješavanju sporova, koji predstavlja pravni mehanizam za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa, kroz socijalni dijalog potpomognut od strane miritelja i arbitara, te Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

 Na dnevnom redu su i prijedlozi četiri odluke o izdvajanju dijela sredstava ostvarenih prodajom državog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo d.d. Sarajevo i Bosnalijeka d.d. Sarajevo, te Prijedlog odluke o određivanju načina, odnosno metoda privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo.

 Bit će razmatrani i programi utroška ovogodišnjih transfera odobrenih Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti te Federalnom ministarstvu zdravstva.

Federalno ministarstvo financija je, radi razmatranja na današnjoj sjednici, dostavilo Godišnji plan zaduživanja za 2017. godinu i Strategiju upravljanja dugom FBiH 2017.-2019. godina, stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?