Godišnja skupština

Poboljšano financijsko stanje Društva književnika

BiH,28.05.2016.Mostar , Kosaca,  Godisnja skupstina Knjizevnika, Photo:Stojan Lasic
29.05.2016.
u 08:45

“Društvo danas ima 138 članova i živi u skladu s prilikama, istodobno pokušavajući otvoriti neku izglednu perspektivu za bolji i sadržajniji rad”, kazao je Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, na početku podnošenja izvješća o radu Društva u proteklih godinu dana na godišnjoj skupštini ove književne asocijacije, održanoj Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Sivrić je naglasio kako je bilo nužno prevladati prepuštenost društva stihiji i značajnije sudjelovati u javnosti. Istaknuo je organiziranje i sudjelovanje Društva na značajnim književnim manifestacijama, od Šimićevih susreta i Humskih dana poezije, do Ikavskog skupa i Sveknjiževne večeri.

Od prošle skupštine objavljena su dva dvobroja “Osvita”, a u nakladi DHK HB u tom razdoblju objavljeno je devet novih knjiga. Društvo je osmi put sudjelovalo na Međunarodnom sajmu u Mostaru, uz trodnevni program “Živa riječ i književni opus”.

DHK HB i njegovi članovi sudjelovali su u književno-kulturnim manifestacijama “Vidoška pjesnička noć” u Stocu, “Rijek iz kamena” u Počitelju i “Grgurovi hukovi” u Ravnom.

Društvo se uključilo i u obilježavanje obljetnice fra Franje Miličevića te obilježavanje imena i djela fra Petra Bakule.

U cilju konsolidacije financijskoga stanja upućeni su dopisi ministarstvima prosvjete, kulture i sporta za uvrštenje u proračun, s prijedlogom o suradnji na kulturnom i prosvjetnom polju, a upućene su prijave na natječaje većeg broja institucija.

Nastavljeni su pregovori o otvaranju čitaonice u predvorju Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača”.

Nešto povoljnije stanje društva u pogledu financija može se vidjeti u činjenici da su odgovorni društveni čimbenici počeli više pomagati djelatnost DHK HB. U izvještajnom razdoblju umrli su članovi društva Petar Miloš, Admiral Mahić i Janko Bučar, a u Društvo su primljeni Nevenka Kovačević (Podstrana, Republika Hrvatska), Ivan Bradvica (Ljubuški) i Jozefina Pranjić (Mostar) kao redoviti članovi, a Željka Galić (Posušje) za pristupnog člana. Društvo će i nadalje podržavati inicijativu da se osnovna škola u rodnome mjestu Krešimira Šege nazove njegovim imenom.

Uoči skupštine, u mostarskoj katedrali održana je misa zadušnica za preminule članove DHK HB, a nakon izvješća o radu, predstavljena su djela koja je izdao DHK HB. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije