Potpora europskom putu BiH

Pobjeda federalizma, legitimnog predstavljanja i decentralizacije BiH u Europskom parlamentu

16.02.2017.
u 07:00

Zastupnici Europskog parlamenta jučer su usvojili rezoluciju o napretku BiH u 2016. u kojoj se traži poštivanje načela federalizma, decentralizacije i pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana, na čemu su inzistirali hrvatski europarlamentarci, a velikom većinom podržao ju je Parlament. Rezolucija je usvojena s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih. 
Europski parlament “poziva da se zadrži reformski zamah kako bi se BiH pretvorila u učinkovitu, uključivu i funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava, jamstvima za jednakost i demokratsku zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana; žali zbog toga što su zajednički reformski napori i dalje često ometani etničkim i političkim podjelama koje za uzrok imaju duboko ukorijenjene dezintegrativne tendencije koje otežavaju normalni demokratski razvoj”, stoji u rezoluciji koju je pripremio rumunjski pučanin Cristian Dan Preda.

Djelomično podijeljeni

Protivljenje rezoluciji ujedinilo je socijaliste i demokrate (S&D) i zelene, ali i zastupnike radikalne desne skupine - Europe nacije i slobode. Veliki je to uspjeh Europske pučke stranke, ali i hrvatskih europarlamentaraca čiji su amandmani uvršteni u rezoluciju...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?