DOM NARODA

Platformaši progurali nelegalna ministarstva

dom
Vlž
21.07.2011.
u 09:47

Obrazovanje i kultura u isključivoj su nadležnosti deset županija prema Ustavu

Klasičnu prijevaru s dalekosežnim štetnim posljedicama po županije izvela je platformaška federalna vlast koja je praktično odbila provesti odluku Ustavnoga suda FBiH kojom je naloženo da se prestane s kršenjem Ustava Federacije prema kojemu je oblast obrazovanja, znanosti i sporta isključivo dodijeljena u ovlasti deset županija.

Odluka Suda

Uz potporu hrvatskih platformaša izglasovane su izmjene zakona o ministarstvima prema kojima su provedene nebitne kozmetičke korekcije u dva neustavna ministarska resora obrazovanja i kulture. Prema objašnjenju nasilno uspostavljene vlasti u Federaciji BiH, ova dva ministarstva dobila su koordinirajuću ulogu. Valja reći da ni do sada nisu imali ama baš nikakvu drugu ulogu osim koordinirajuće, izuzev pri podjeli novca tako da su promjene kojima su se usprotivili hrvatski zastupnici ostale još jedno uzaludno dizanje ruku. Prema Ustavu Federacije BiH, postoje nadležnosti koje su dodijeljene vlastima ovoga entiteta, postoje i podijeljene nadležnosti, no istaknute su, i to pod rednim brojem jedan i dva oblasti obrazovanja i kulture koje su isključivo u nadležnosti županija što po ‘izmjenama’ zakona uopće nije slučaj i zbog čega se očekuje reagiranje Ustavnoga suda kako bi se zaštitila ustavnost i zakonitost. Tako se u nadležnosti isključivo dodijeljene županijama navodi ‘utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja’ te ‘utvrđivanje i provođenje kulturne politike’. Umjesto da se drže odredaba Ustava, nasilna federalna vlast je proizvoljno protumačila, odnosno odlučila oteti županijama značajan iznos koji se svake godine izdvaja i koji se pak usmjerava preko raznim sumnjivih natječaja. “Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je neustavno i nema ustavne mjerodavnosti, jer je oblast obrazovanja u isključivoj nadležnosti županija. Nijednim zarezom oblast obrazovanja nije u nadležnosti Federacije BiH”, ocijenio je dužnosnik HDZ-a BiH Mato Franjičević.

Centralizacija

Prema Franjičevićevim riječima, to ministarstvo može postojati, ali nema nikakvu ulogu. S pravom se postavlja pitanje zašto se inzistira na opstanku ova dva ministarstva, no koncept je jasan - širenje ovlasti Federacije i daljnja centralizacija od koje strahuju Hrvati.

Komentara 3

KR
kralj73
08:53 22.07.2011.

vidi ti ovog činbenika, koji si ti mamlaz, guze te zlaja i sl. pa si tako ljut na hdz i hrvate i opcenito, jel da, pa mamlazu jedan, ti zaista nemas pojma o nekim stvarima i pretpostavljam da nisi neki cimbenik ni u svom domu a pogotovo ovdje :)

BB
BbadboyM
13:57 21.07.2011.

Ko će drugi doli svoj svoga sj.ebat! Probudite se dok još možete

CI
cinbenik
20:00 21.07.2011.

Bravo za \"platformase\" i \"izdajice\",sigurno je da ce pokusati uvesti reda svidjalo se to nekom ili ne oni su jedina sansa za Hrvate u Bosni,a ako se istrage prosire iz Zagreba na HDZe Herceg-Bosne i pranje novca,platformasi ce imati pune ruke posla.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?