Žepče

Plastenička proizvodnja u ekspanziji, sve više poljodjelaca odlučuje se za taj posao

28.02.2017.
u 11:00

Plastenička proizvodnja na području općine Žepče je u ekspanziji i sve više poljoprivrednika odlučuje se baviti ovim poslom. Najviše su zainteresirani poljoprivrednici koji raspolažu malim površinama zemlje, a takvih je više od 90 posto. Dodatni razlog jesu i klimatske promjene koje mnoge tjeraju da napuštaju tradicionalnu proizvodnju na otvorenom i odlučuju se za proizvodnju povrća u zatvorenome. U prošloj godini evidentirana su 2,2 hektara površine pod plastenicima. Ove godine podižu se nove površine na oko 4840 četvornih metara i to zahvaljujući projektu “Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje u općini Žepče”. Projekt provodi Razvojna agencija Žepče (RAŽ) uz financijsku potporu Catholic Relief Servicesa (CRS) s 50 posto i Općine Žepče s 25 posto. Sami proizvođači sufinanciraju troškove s 25 posto.

Radna mjesta

Glavni cilj projekta je otvoriti nova radna mjesta kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje i osposobljavanje proizvođača, a da budu konkurentni na domaćem i inotržištu. U budućnosti će se dalje jačati kapaciteti ostalih aktera u lancu vrijednosti plasteničke proizvodnje, posebno organizacija otkupa i prodaje, a radit će se na uspostavi 24-SER sustava i ostalih oblika podrške proizvođačima. Nakon raspisanog javnog poziva odabrano je 25 korisnika koji su prethodno morali ispuniti opće i specifične kriterije o posjedovanju raspoloživog zemljišta, kao i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i obrađuju minimalno 2 duluma obradive površine. Korisnik se morao obvezati da će se prilikom sadnje kultura u plasteniku pridržavati propisane liste kultura i hibrida te da će primijeniti sve agrotehničke mjere prema uputama stručne osobe koju bude angažirao RAŽ. Na zajedničkom sastanku predstavnika donatora, Gordane Radić ispred CRS-a i Lucije Dunđer uime Općine Žepče, s korisnicima, predstavnikom otkupljivača Željkom Šumićem, “Eko-plast” i 25 proizvođača, dogovoreni su termini edukacija koje će se provesti u ožujku, kao i aktivnosti na analizi zemljišta kako bi se utvrdilo opće stanje zemljišta na kojem se planira proizvodnja i pravilno pripremila podloga na kojoj će se biljke razvijati. Marijana Zovko, agronom u RAŽ-u, predstavila je kulture i hibride koji će se uzgajati u plastenicima te potrebne agrotehničke mjere koje će, prema napucima stručnjaka, morati primjenjivati korisnici projekta. Za one koji se bave plasteničkom proizvodnjom važno je da budu educirani o tehnologijama koje se primjenjuju u pojedinim kulturama, o tome kako zaštititi svoju proizvodnju i da ne pogriješe u samom startu.

Projektom će se nabaviti 25 plastenika, od čega 8 plastenika od 350 m² i 17 plastenika površine 100 m², kao i sadni materijal koji je certificiran u skladu sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu.

Agronomski stručnjaci

Nadzor nad proizvodnjom povjeren je dipl. ing. agronomije Nihadu Grciču iz Tuzle koji će svoja iskustva i znanje prenijeti na mladog agronoma kojeg će također angažirati Razvojna agencija Žepče s ciljem da se osposobi domaći kadar koji će moći odgovoriti potrebama domaćih proizvođača. Otkup i plasman robe bit će povjeren obrtu “Eko-plast” Žepče koji ima potpisan ugovor s Konzumom BiH o isporuci domaćeg povrća i voća. Iz RAŽ-a najavljuju da će se raditi na stalnom traženju kanala prodaje i distribucije koji će ostati prohodni k tržištu i nakon završenog projekta. Veliki broj proizvođača svoju proizvodnju bazira na sto kvadrata plastenika, što se ne može smatrati komercijalnom proizvodnjom. Minimalna proizvodnja, od koje bi mogla živjeti jedna tročlana obitelj, trebala bi biti zastupljena na oko 400 četvornih metara plastenika, kažu u Razvojnoj agenciji Žepče koji najavluju nove projekte u poljoprivredi, proizvodnju krastavaca kornišona, te lješnjaka zajedno sa zadrugom “Croland” Žepče. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?