Čapljina

Pitka voda u svim kućanstvima na području općine Čapljina, prometno povezivanje s EU i čišći okoliš

BIH Snimio Frano Matic
25.02.2017.
u 11:00

Vodoopskrbni sustav “Dubravska visoravan”, koridor Vc i sanacija divljeg gradskog deponija tri su iznimno važna projekta koja su posljednjih godina aktualna na prostorima Čapljine. Dva su projekta u poodmakloj fazi, a odnose se na izgradnju vodovoda kojim je pitka voda već stigla ili će uskoro stići u svako kućanstvo na području općine Čapljina. Tako je projekt “Dubravska visoravan”, vrijedan više od 50 milijuna KM, već proglašen stoljetnim jer je pitka voda stigla u naselja od Čapljine prema Domanovićima na jednoj i prema Trebižatu, Prćavcima i Zvirovićima na drugoj strani. Korist neće imati samo kućanstva, već i poljoprivredni proizvođači koji su muku mučili kako osigurati dovoljno vode za svoje plantaže voća i povrća. Uz dovođenje pitke vode, na području općine Čapljina krenulo se i s izgradnjom novog kanalizacijskog kolektora Gradina, pri čemu će i mještani sufinancirati izgradnju u visini od 530 KM po jednom priključku. U visinu sufinanciranja nisu uračunati materijalni troškovi priključenja od objekta do kolektora, ni posebna naknada za priključak koja se plaća prema pravilima i u iznosu koji određuje JKP Čapljina. Kao bitna stvar u cijelom projektu navodi se podatak da budući korisnik kanalizacijskog kolektora svoj iznos sufinanciranja može uplatiti u više obroka. Aktualna je još i izgradnja dijela koridora Vc, što je od velikog značaja za promet putnika i robe u cijeloj Hercegovini. Nakon izgrađene dionice od Zvirovića do graničnog prijelaza Bijača, tj. granice s RH, slijedi i nastavak izgradnje ovog koridora od Zvirovića do Mostara i dalje k unutrašnjosti BiH. Kroz Čapljinu već prolaze dvije magistralne ceste (M17 i M6), a izgradnjom koridora Vc ovaj će dio Hercegovine u prometnom smislu biti izravno povezan s EU.

Krenulo se i s projektom sanacije i zatvaranja divljeg gradskog deponija “Ada” koji je tek 100-ak m udaljen od središta Čapljine i koja je cijelo vrijeme kao rak-rana za sva naselja nizvodno, kako u čapljinskoj općini tako i do Metkovića u RH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?