Vrijedna 25 milijuna eura

Picassova slika zaplijenjena na Korzici

picassova slika
04.08.2015.
u 17:04

Slika "procijenjene vrijednosti na više od 25 milijuna eura", prema carini, vlasništvo je Jaimea Botina, slavnog španjolskog bankara

Picassova slika u vrijednosti procijenjenoj na više od 25 milijuna eura, za koju španjolske vlasti smatraju da se ne može iznositi iz zemlje, zaplijenjena je u petak na brodu na francuskom otoku Korzika, priopćila je u utorak novinskoj agenciji AFP francuska carina.

- Pokušaj izvoza u Švicarsku iz carinskog ureda u Bastiji, gradu na Korzici, Picassove slike "Glava djevojke" u četvrtak privukla je pažnju francuskih dužnosnika, objasnila je carina u priopćenju. Dan kasnije, agenti carine iz Calvia na Korzici "su došli na brod koji je prevozio ovo djelo, a pristao je u luku Calvi" i tražili "dokumente koja se odnose na ovu sliku", nastavlja se u tekstu.

Kapetan broda nije mogao dati nijedan valjan dokumenat za ovo djelo, kao ni odluku pisanu na španjolskom jeziku u svibnju 2015. godine od španjolskog Nacionalnog suda, koja tvrdi da se radi o španjolskom nacionalnom blagu koje ni u kom slučaju ne može izlaziti iz Španjolske.

Ova slika "procijenjene vrijednosti na više od 25 milijuna eura", prema carini, vlasništvo je Jaimea Botina, slavnog španjolskog bankara čija je obitelj sudjelovala u fondaciji Santander banke 1857. godine.

Sedamdesetdevetogodišnji čovjek, koji je bio između 1999. i 2004. potpredsjednik, nije bio na brodu, vlasništvo tvrtke čiji je on akcionar i plovi pod britanskom zastavom, precizirao je AFP-u glasnogovornik carine. Zahtjev za izvozom registriran u Bastiji nije napravljen na njegovo ime, također je dodao.

Prvi zahtjev je dostavljen u prosincu 2012. u Španjolskoj da se definitivno iznese slika s teritorije u London.

Ministar kulture se tome usprotivio i 2015. Nacionalni sud, najviši španjolski sud, ocijenio je da se djelo "ne može iznositi" jer spada u "nekretnine od kulturnog interesa, koja nemaju pravo napuštati nacionalni teritorij".

Francuske vlasti sada očekuju eventualne zahtjeve Španjolske da vrati djelo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?