Apel UN-u

Peticija za oslobađanje hercegbosanske šestorke

Sudski postupak treba se okoncati tek 2017.
Foto: VL FOTO
16.08.2014.
u 10:25

Najobimniji sudski postupak u povijesti Haaškog tribunala

Skupina hrvatskih intelektualaca pokrenula je potpisivanje inicijative za oslobađanje generala Slobodana Praljka i petorice bivših političkih i vojnih dužnosnika Hrvata u BiH koji su prvostupanjskom presudom proglašeni krivim za zajednički zločinački pothvat osnivanjem Herceg Bosne i pripojenjem toga teritorija Hrvatskoj. Zahtjev, koji je do sada potpisalo više od 600 osoba, će biti poslan Vijeću sigurnosti UN-a koje je i utemeljilo Haaški sud. U međuvremenu je general Praljak ponovno dobio natrag svoje braniteljice jer je Žalbeno vijeće Haaškog suda odlučilo da tajništvo treba imenovati branitelje Praljku, s obzirom da ne govori niti razumije službene jezike suda, francuski i engleski, na kojima je najprije izrečena, a kasnije i prevedena presuda. Praljak je tražio da mu se postave dosadašnji branitelji. Postupajući po nalogu Žalbenog vijeća i zahtjevu Praljka, tajnik je Niku Pinter ponovno imenovao za braniteljicu, a Natashu Fauveau Ivanović za subraniteljicu.

Kako je objasnila odvjetnica Pinter nakon ponovnog uključivanja u predmet, zajedno sa subraniteljicom je zatražila produženje roka za žalbu jer su gotovo godinu dana bile izvan predmeta. I ostale obrane su tražile produženje roka za žalbu. Sada se čeka odluka suda. Pinter navodi da obrana Praljka sada radi na obrazlaganju svakog razloga žalbe (oko 54 razloga žalbe), a pobija se presuda zbog pogreške u činjeničnom utvrđenju i zbog pogreške u primjeni i provedbi prava.

Istodobno, obrane drugih dužnosnika Jadranka Prlića, Brune Stojića, Valentina Ćorića i Milivoja Petkovića podnijele su 5. kolovoza najave žalbe. Napisali su razloge žalbe nakon što su dobili engleski prijevod presude     

Ključne riječi

Komentara 4

JM
jezero-matica
17:49 16.08.2014.

Osudjeni su jer su branili svoje obitelji i svoj dom! Poturice skupa s vlasima su izvrsili genocid nad Hrvatskim narodom gori nego za vrijeme osmanlija!To je nagrada za zbrinjavanje njihovi izbjeglica ispred cetnicke kame i spasavanje od novi Srebrenica!Gori poturica od turcina!

PI
pinkec
21:50 15.11.2014.

Gdje je ta peticija, gdje se može potpisati?

H2
hercegovac - 2
21:08 17.08.2014.

Najveća im je krivnja što su stali u obranu svoga Naroda i svoga doma , a Sud se vodio lažnim optužbama i lažnim svjedočenjem uključujući i lažna svjedošenja izdajica Hrvatskog naroda što će se i na kraju i pokazati akoo se uđe u same činjenice i dokaze i ne bude političkog suđenja smatrajući bošnjake žrtvom i bez procesuiranja dokazanih njihovih zločina nad Hrvatima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?