10. obljetnica OS BiH

Pendeš: Oružane snage BiH faktor mira i to diljem svijeta

oružane snage bih
01.12.2015.
u 19:26

Pendeš i Jeleč uručili su posebna priznanja i nagrade pripadnicima OS BiH za postignute rezultate u protekloj godini, kao i za rezultate postignute na sportskim natjecanjima

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica Oružanih snaga BiH 1. prosinca 2015. godine, uz prisustvo visokih domaćih i međunarodnih funkcionera u vojarni „Rajlovac“ u Sarajevu obilježen je 1. prvi prosinac – Dan OS BiH i ujedno jubilarna deseta obljetnica od formiranja OS BiH.

Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, ali i brojni drugi dužnosnici sa svih razina vlasti, najviši predstavnici MO i OS BiH, kao i vojno-diplomatski predstavnici akreditirani u BiH, bivši ministri obrane BiH i umirovljeni generali OS BiH.

Nazočnim su se prigodnim govorima obratili predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš i načelnik ZS OS BiH general pukovnik Anto Jeleč.

Tijekom obraćanja Čović je istaknuo važnu ulogu Oružanih snaga BiH u današnjem društvu, te posebno pohvalio brojne aktivnosti pripadnika OS BiH koje služe na čast stanovnicima BiH. Kazao je kako primjer reforme obrane moraju slijediti brojni drugi resori u našoj državi, a posebno je čestitao vojnicima, dočasnicima, časnicima i generalima na uspješnom obavljanju zadaća unatoč svim problemima s kojima se na terenu susreću. „Put do članstva u NATO-u je jako dug i zahtjevan, ali ja sam uvjeren da taj put nema alternativu“, kazao je Čović u svome govoru.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, čestitajući svim djelatnim vojnim osobama i civilima u MO BiH Dan OS BiH, kazala je kako će OS BiH nastaviti s izvršavanjem svojih prioritetnih zadaća, a koje se prije svega vežu za sudjelovanje u mirovnim misijama, pomoći stanovništvu BiH za vrijeme prirodnih i drugih nesreća, ali i aktivnostima deminiranja, rješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Na koncu svoga govora ministrica Pendeš je istaknula činjenicu kako su Oružane snage BiH faktor mira, ne samo u ovome dijelu Europe, nego i diljem svijeta, što su pokazali svojim sudjelovanjem u operacijama vođenim pod okriljem NATO-a i UN-a.

General pukovnik Anto Jeleč na početku svoga govora, nakon čestitke povodom Dana OS BiH, prisjetio se poginulih pripadnika OS BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, te pozvao sve nazočne da minutom šutnje odaju počast poginulim vojnicima.

„Oružane snage Bosne i Hercegovine su se, od svog osnutka do danas, razvile u značajnu vojnu snagu, prepoznatljivu u regiji i svijetu. Uspješno su izvršavale svoje zadaće iz misije u zemlji i inozemstvu, s ciljem promocije demokracije, jačanja stabilnosti u regiji, uspostave i očuvanja mira u svijetu, pomoći civilnim strukturama u odgovorima na krizne situacije i elementarne nepogode“, kazao je načelnik Jeleč i dodao kako sve navedeno svima u OS BiH daje pravo da budu ponosni, ali u isto vrijeme i odgovorni da u nadolazećem razdoblju budu još bolji, organiziraniji i efikasniji.

Na kraju svečane ceremonije, ministrica Pendeš i načelnik Jeleč uručili su posebna priznanja i nagrade pripadnicima OS BiH za postignute rezultate u protekloj godini, kao i za rezultate postignute na sportskim natjecanjima. Također, Ministrica i Načelnik uručili su nagrade učenicima triju osnovnih škola iz BiH za najbolje likovne radove na temu „10. obljetnica OS BiH“.

Nakon završetka svečane ceremonije, Oružane snage BiH izvele su kratku pokaznu vojnu vježbu demonstracije operativnih sposobnosti OS BiH, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije