Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

‘Papirnati’ rat oko BiH

Frattini
AFP
08.03.2010. u 21:50

Ljubljana se osramotila blokadom RH i sada se želi nametnuti kao činitelj u politici prema “regiji”

Prvi vanjskopolitički izazov za Europsku uniju nalazi se u Europi!”, upozorio je na Gymnichu, neformalnome sastanku ministara vanjskih poslova EU 27, kojima su se pridružili i kolege iz kandidatskih zemalja, domaćin skupa španjolski ministar Miguel Angel Moratinos. Zajedno s talijanskim ministrom Francom Frattinijem kolegama je podijelio non-paper u kojemu obavješćuju o pripremama za konferenciju ministara vanjskih poslova EU 27 i zemalja jugoistočne Europe u lipnju u Sarajevu. Cilj joj je “revizija” politike EU prema “zapadnome Balkanu” deset godina nakon Zagrebačkoga summita, na kojemu je pokrenut Postupak stabilizacije i pridruživanja, a sedam godina nakon Solunskoga, na kojemu su te zemlje dobile “europsku perspektivu”.

U međuvremenu su Slovenija pa Bugarska i Rumunjska postale članicama EU, s Hrvatskom su pristupni pregovori pri kraju, s Turskom traju, Makedoniji se navješćuje njihovo otvaranje, Albanija i Crna Gora krenule su na put k članstvu, a Srbija, Bosna i Hercegovina te u međuvremenu stasalo neovisno Kosovo još su na čekanju. Dok Srbiju koče preostala dvojica neizručenih ratnih zločinaca te neodređene granice, odnosno nepriznavanje Kosova, a Kosovo činjenica da njime djelomično upravlja međunarodna zajednica, BiH je na kraju kolone zbog nedjelujuće države.

Pokušaji međunarodne zajednice da se BiH pokrene s mjesta nisu do sada donijeli opipljiv napredak. Izostanak ikakve suvislije zamisli u EU što učiniti s BiH najbolje se pokazao nakon što je, po izboru Baracka Obame, novi američki potpredsjednik Joe Biden odmah krenuo u Sarajevo, da bi mu se tadašnji visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU Javier Solana, da spasi obraz Unije, u posljednji čas odlučio pridružiti. S time da Solana nije novinarima znao reći s kakvim prijedlozima putuje u Sarajevo, osim tvrdnje da ide jer mu je Biden prijatelj! Solanina nasljednica barunica Catherine Ashton u Sarajevo je doputovala na samome početku svojega mandata i pozvala građane da na listopadskim izborima “glasuju za Europu”.

No, kako zemlje članice nemaju previše povjerenja u baruničine sposobnosti – neki, samo napola u šali, kažu da su je upravo zbog manjka sposobnosti i imenovali – Frattini i Moratinos odlučili su stvari uzeti u svoje ruke, pa su, osim sarajevske konferencije, najavili i poseban sastanak s političkim vođama iz BiH u travnju u Španjolskoj. Tamo bi im, u manje formalnome okruženju, rekli kakvo se ponašanje od njih očekuje do listopadskih izbora.

Nakon što je Washington stanje u BiH nedavno nazvao jednom od glavnih svjetskih sigurnosnih prijetnja, Ljubljana je uočila priliku da se, nakon što se osramotila blokadom Hrvatske i potporom grčkoj blokadi Makedonije, ponovno pokuša nametnuti kao činitelj u europskoj politici prema “regiji”. Pa je i slovenski ministar Samuel Žbogar u Cordobu stigao sa non-paperom, u kojemu nudi svoje sudjelovanje na travanjskome sastanku, pomoć pri uspostavi dodira s bosanskohercegovačkim političarima,te predlaže da se, uz EU i SAD, u pregovore o ustavnim promjenama u BiH uključe i Rusija i Turska.

Potonji smo prijedlog, doduše, već čuli s više strana. Frattini je na slovenski pokušaj da se umiješa reagirao ljutito; čak je i za “zapadnobalkansku” konferenciju, koju Ljubljana i Zagreb zajedno ovaj mjesec pripremaju u Brdu kod Kranja, rekao da “to s EU nema nikakve veze”. No, europski su se čelnici ipak na kraju suglasili da na Brdo dođu i predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy, i predstavnik predsjedajuće zemlje Moratinos, i europski povjerenik za vanjske odnose Štefan Füle. A Hrvatsku, upravo zbog “konstruktivne” politike prema BiH i pozitivna utjecaja na ostatak “regije”, EU sada požuruje u članstvo.

Komentara 5

OB
-obrisani-
22:40 08.03.2010.

Bosna, prva asocijacija: Bože pomozi!

MI
mitar
13:21 09.03.2010.

Sve dok politika koju vi i takvi kao vo gospodie Prato zastupate propadat i moja drzava Bosna i Hercegovina i vasa Hrvatska.Volio bih kada bi napisali nesto pozitivno o mojoj drzavi a ne samo negativno

MI
mitar
18:02 09.03.2010.

Sto su mi dezurni htz-eovci udijalili minusa.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?