Rukomet u BiH

Papiri u prebiranju, rokovi na izdisaju

08.02.2017.
u 07:00

Rukomet je po potencijalu bio i ostao sport broj jedan u BiH. Sport je to koji, unatoč svemu, u BiH ima veliki potencijal za rast, napredak i svjetliju budućnost.

Zapaženi i u Ligi prvaka

Dovoljno se samo prisjetiti kako su Izviđač i Bosna (Sarajevo) svojedobno igrali i Ligi prvaka, da je trenutačna regionalna - SEHA liga, u kojoj se ove sezone natječe Izviđač Central osiguranje, znatno jača od sličnih liga u drugim sportovima itd.

Međutim, sve ostalo je daleko ispod toga, a svakako je posebna vrijednost podatak kako Rukometni savez na razini države uopće nije registriran?!

Već dva desetljeća održavaju se natjecanja, a Savez nije pravilno registriran? Bez obzira na raznorazna čuda iz, da ih tako nazovemo, “rukometnih kancelarija”, to je za sada najveće jer nakon godina - neka, riješit će se, od Porezne uprave FBiH 18. studenoga prošle godine stigla je odluka kojom se valjana registracija nalaže u roku od mjesec dana. U međuvremenu taj rok je već jedanput, pa dvaput prolongiran, tako je prolongiran i početak nastavka prvenstva, što klubovima koji muku muče oko financiranja stvara dodatne probleme.

Gledano strogo pravno, zakon nalaže da krovni savez formiraju entitetski rukometni savezi. Otežavajuća okolnost za preregistraciju, koja podrazumijeva održavanje osnivačke skupštine i usklađivanje novog statuta Rukometnog saveza BiH, je što entitetski savez na razini Federacije BiH još nije registriran. Dakle, taj još neregistrirani Rukometni savez Federacije trebao bi s Rukometnim savezom Republike Srpske, koji je legalno registriran, izvršiti preregistraciju Rukometnog saveza BiH, sukladno Zakonu o sportu. Nakon dva probijena roka za preregistraciju, nedavno je sa sastanka Izvršnog odbora Rukometnog saveza u Mostaru javljeno kako ima nade, da su se navodno približili stavovi, uvjetno rečeno, Hrvata i Bošnjaka. Je li se to zaista dogodilo, pokazat će za danas, 8. veljače, najavljeni sastanak Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH u Banjoj Luci.

Politička narav

Javnost baš i nema potpune informacije o tome što je bit spora. Za pretpostaviti je kako je suština političke naravni. Međutim, to je jedna strana medalje, druga je kako bi se dva dana uoči početka već jednom odgođenog prvenstva trebalo znati hoće li natjecanje uopće početi. Bez odluka nadležnih povjerenstava natjecanje ne može početi, a povjerenstva nisu legalna jer nije legalan savez i tako u nedogled. Hoće li biti “bijelog dima” s neutralnoga terena u Bajnoj Luci, brzo će se znati, a do tada će klubovi čekati.

Kako to izgleda s njihova stajališta, ne treba ni naglašavati, glavobolje trenerima oko tempiranja forme, klubovima, primjerice, oko tiskanja karata za utakmice, pokoja se još proda, ali sve manje. I tako rukomet, najperspektivniji sport u BiH, ostaje zarobljen između nekih viših sila. Već su pale i ostavke, prvu je podnio Smajo Karačić, do sada “vječni” glavni tajnik Rukometnog saveza BiH, za njim je stigla i ostavka Enida Tahirovića, dopredsjednika Saveza...•

Što ako danas, 8. veljače, ni u Bajnoj Luci ne bude dogovora? Jedina solucija u tom slučaju bila bi da Udruženje premijerligaša preuzme vođenje rukometne Premijer lige BiH. Nezadovoljni radom Rukometnog saveza BiH koji je, primjerice, imao stanku u neodržavanju skupštine od osam godina(!), dio klubova se i ranije, tiho ili glasno, bavio tom mišlju. Sada bi ona mogla biti jedino rješenje jer teško je biti optimističan u konačni ishod nakon svih tih godina čekanja. Jasno, ako se neko rješenje ne pronađe, nema reprezentacije, nema SEHA lige… Takav scenarij značio bi veliki udarac za sport koji je, po mišljenju mnogih, po popularnosti drugi u državi. Bio bi to udar na brojne mlade rukometaše, ali i rukometašice koje su posebno godinama zakinute nepostojanjem ženske seniorske reprezentacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije