posjet Tbilisiju

Papa pozvao na mir na Kavkazu i na molitvu za Siriju i Irak

Papa
Reuters/PIXSELL
30.09.2016.
u 20:46

Papa Franjo je u petak pozvao na "suživot" naroda na Kavkazu i na molitvu za Irak i Siriju pred malenom zajednicom asirsko-kaldejskih kršćana u Tbilisiju, na prvoj postaji kratkog proputovanja regijom tijekom kojega će u nedjelju posjetiti Azerbajdžan.

Ovo je drugi pohod Kavkazu Pape rođenog u Argentini, nakon posjeta Armeniji u lipnju.

Dočekujući Papu u zračnoj luci u Tbilisiju u ranim poslijepodnevnim satima, predsjednik Giorgi Margvelashvili ga je podsjetio da dolazi u zemlju koja je "još žrtva vojne agresije jedne druge zemlje" i da je "20 posto" gruzijskog teritorija još "okupirano", jasno smjerajući na Rusiju.

Jorge Bergoglio u svom govoru nije izravno spomenuo kratki rat koji su Rusija i Gruzija vodile u kolovozu 2008., ali je istaknuo da je "suživot svih naroda i zemalja u regiji nužan preduvjet" za mir i stabilnost.

Papa je htio biti glasnik mira u tom dijelu Kavkaza gdje i dalje vlada napetost. Zato je izraz "Mir vama" i uzeo za geslo puta kojega se ekumenska dimenzija potvrdila kroz susret s katolikosom - pravoslavnim patrijarhom cijele Gruzije, Ilijom II.

Ovaj 83-godišnjak je izrazio zadovoljstvo "povijesnim posjetom" pape Franje, ocijenivši da će on "ojačati veze dviju Crkava".

Napetosti su i dalje snažne, napose u vezi s bivšom imovinom Katoličke Crkve koja je u vrijeme stjecanja neovisnosti zemlje u cijelosti prešla u ruke Pravoslavne Crkve.

Papa je pred pravoslavnim patrijarhom izrazio želju da "teškoće ne budu zapreke, nego poticaj za bolje upoznavanje".

U Gruziju, gdje su 85 posto stanovnika pravoslavci, kršćanstvo je u njegovim početcima donio apostol Andrija i ta se religija proširila u 4. st.

"Papin posjet će možda donijeti stanovito zatopljenje između dviju Crkava, ali ne i pomak", rekao je za AFP Levan Sutidze, stručnjak za religijska pitanja koji radi za gruzijski časopis Tabula.

Važan dio posjeta će biti susret Svetog Oca s asirsko-kaldejskom zajednicom u petak navečer. Ta je zajednica, uz latinsku i armensku, jedna od triju katoličkih zajednica prisutnih u Gruziji.

Ta je Istočna Crkva najčvršće ukorijenjena na Bliskom istoku (Irak, Sirija, Libanon) pa su u Tbilisi doputovali sirijski i irački hodočasnici.

U subotu će Papa slaviti misu a zatim će posjetiti pravoslavnu sabornu crkvu u gruzijskoj prijestolnici.

Tiskovni ured Svete Stolice nije iznio pojedinosti o Papinoj poruci mira u Azerbajdžanu, kamo dolazi u nedjelju.

Očekuje se da će Papa ondje imati prigodu da svoje sugovornike, među kojima će biti i predsjednik Ilham Alijev, podsjeti na potrebu mira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?