trebalo im 962 godine

Papa i Patrijarh sastat će se prvi put nakon 1054. godine

sastanak
12.02.2016.
u 10:40

Papa Franjo i patrijarh Ruske Pravoslavne Crkve Kiril sastat će danas u zračnoj luci u Havani, što će biti prvi sastanak nekog poglavara Katoličke Crkve i ruskog patrijarhaod Crkvenog raskola 1054. godine .

Papa danas putuje u pastoralni posjet Meksiku i zaustavit će se na Kubi gdje će Kiril već biti u posjetu, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

- Ovaj sastanak će biti prvi u povijesti i važan korak naprijed u odnosu sviju crkava - navodi se u zajedničkom priopćenju Svete Stolice i Moskovske patrijaršije.

Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s Papom jer je potreban zajednički odgovor naprogon kršćana na Bliskom istoku , rekao je drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion, zadužen za vanjske odnose RPC-a.

- Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, rekao je Ilarion.

- Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid na kršćanima zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bliskiju suradnju između kršćanskih crkava - rekao je Ilarion.

Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Europi jer se Kiril tome protivio.

- Uglavnom zato jer je Europa povezana s tragičnim povijesnim podjelama i sukobima među kršćanima - rekao je Ilarion.

Susret se dugo pripremao i završit će objavom zajedničke izjave.

- Sveta Stolica i Moskovska patrijaršija nadaju se da će to također biti i znak nade za sve ljude dobre volje - navodi se u zajedničkom priopćenju dviju crkava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?