veleposlanik Austrije u BiH

Pammer: Nadamo se kako će politička elita u BiH imati konstruktivniju politku

sdad
26.01.2017.
u 14:00

Veleposlanik Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer kazao je danas novinarima u Sarajevu da su o proslavi 9. siječnja, Dana Republike Srpske (RS), te referendumu u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, međunarodna zajednica i većina država koje igraju važnu ulogu već jasno rekli sve što su imali reći.

U vezi sa sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, rekao je da se Europska unija i Republika Austrija slažu s argumentima zbog kojih je SAD donio ovu odluku.

- Nadamo se da će politička elita, uključujući i Dodika, ubuduće nastaviti konstruktivniju politku u BiH - izjavio je Pammer.

Naglasio je da, politički i pravno govoreći, ne postoji opcija za jednu državu članicu EU da uvede sankcije te napomenuo da je bilo pogrešnih izvještavanja medija o tome kako je Hrvatska sama uvela ili razmišljala da uvede sankcije.

- To nije moguće, sankcije mogu biti uvedene samo od EU, a za to postoji pravni okvir i set restriktivnih mjera koje mogu biti aktivirane, ali za sada ovo nije najhitnija stvar kojom bismo se trebali baviti - istakao je, dodajući da su, po nekim posljednjim signalima iz Banje Luke i drugih mjesta, stvari sada konstruktivnije nego ranije.

Šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore kazao je da pitanje da li u Ustavnom sudu BiH treba biti međunarodnih sudija nije pitanje za Misiju OESS-a niti međunarodnu zajednicu već za bh. lidere.

Za sada, rekao je novinarima, za promjenu spomenute situacije u Ustavnom sudu BiH, nema konsenzusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?