Ameri prodaju

Pametne bombe vrijedne 1,29 milijardi dolara idu Saudijcima

Barack Obama
VL FOTO
24.11.2015.
u 13:22

Amerikanci su odobrili prodaju tisuća pametnih bombi Saudijskoj Arabiji kako bi obnovila zalihe potrošenog oružja u borbama u Jemenu i protiv ISIL-a u Siriji

Prodaja pametnih bombi vrijednih 1,29 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji u borbi protiv jemenskim pobunjenika i ISIL-a u Siriji nije ništa neobično jer je američki predsjednik Barack Obama obećao da će SAD vojno pomagati Saudijskoj Arabiji   i ostalim sunitskim saveznicima Vijeću za suradnju u zaljevu, nakon što je njegova administracija postigla nuklearni sporazum s njihovim suparnikom Iranom. 
Prodaju je odobrio State Department jer je Saudijcima trebalo obnoviti zalihe oružja. 

Zastupnici imaju rok od  30 dana da blokiraju prodaju , no to je malo vjerojatno jer Amerikanci već godinama prodaju oružje Saudijskoj Arabiji

Ta bliskoistočna zemlja je inače još prije tri mjeseca  potpisala ugovor i o nabavi 1300 kazetnih bombi CBU- 105 iz SAD-a  ukupne vrijednosti 640 milijuna,a prošli mjesec je od SAD-a  otkupila četiri ratna broda u vrijednosti 11,25 milijardi  dolara u sklopu procesa modernizacije saudijske mornarice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?