susreti

Pahor: BiH i Slovenija nemaju otvorenih političkih pitanja

slo
24.03.2015.
u 09:22

Predsjedništvo BiH prvo je zajedno odlučilo posjetiti upravo Sloveniju

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor poželio je jučer dobrodošlicu Predsjedništvu BiH u Ljubljani i izrazio podršku naporima BiH da uđe u Europsku uniju. Ovo je prvi međunarodni posjet Predsjedništva u novom sastavu. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zahvalio je Sloveniji kako za financijsku, tako i za institucionalnu podršku.

Mogućnost investicija

Govoreći na press-konferenciji nakon sastanka Ivanića i članova Predsjedništva Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, Pahor je kazao kako Slovenija i BiH nemaju otvorena politička pitanja sada kada se rješava pitanje stare devizne štednje u slovenskoj Ljubljanskoj banci. Slovenija se priprema za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava donesene u srpnju 2014. godine, kojom se naređuje provedba kompenzacijske sheme. Slovenija će usvojiti relevantno zakonodavstvo do srpnja i početi s isplatom dugova štedišama 2016. godine. Pahor je, također, pohvalio ono što je nazvao “novim poticajem” u BiH, a što bi moglo dovesti do službenih promjena statusa zemlje kada je u pitanju pristupanje EU. Slovenski predsjednik istaknuo je da bilateralna trgovina u proizvodima i uslugama dostiže jednu milijardu eura godišnje, što je jednako trgovinskoj razmjeni između Slovenije i SAD-a. “Slovenska ekonomija se oporavlja i Slovenija bi mogla postati veliki investitor u BiH”, dodao je on. Ivanić je rekao kako nije slučajnost da je Predsjedništvo BiH prvo posjetilo Sloveniju. “Slovenija je prijateljska zemlja koja je pomagala Bosni i Hercegovini svih ovih godina nakon rata. Na primjer, prošle godine je Slovenija pružila veliku pomoć tijekom katastrofalnih poplava u BiH, ne samo financijski nego slanjem spasilaca, helikoptera i vojnika što ponekad znači puno više”, kazao je Ivanić.

Podrška ekonomiji

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je rekao da je Slovenija aktivan član procesa suradnje “Brdo” između zemalja zapadnog Balkana. BiH smatra Sloveniju “velikim prijateljem” i svojim glasom u europskim institucijama. Drago mu je, kaže, što je Slovenija jedna od rijetkih zemalja s kojima BiH ima balansiranu trgovinu, što pokazuje da Slovenija radi sve što je u njenoj moći da podrži ekonomiju BiH. Predsjedništvo BiH jučer se susrelo i s premijerom Slovenije Mirom Cerarom i predsjedateljem slovenskog parlamenta Milanom Brglezom, a dobrodošlicu im je poželio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije