Nesreća kod Zaboka

Pad aviona: Pobjegli su minutu prije nego što se zapalio...

avion
24sata.hr
28.05.2016.
u 07:18

Otac glumaca Bojana i Gorana Navojca upravljao je ultralakim avionom koji se u četvrtak srušio kod Zaboka. I on i kopilot prošli su bez težih ozljeda...

U četvrtak oko 17 sati u blizini Zaboka srušio se sportski zrakoplov. Pilot i kopilot su lakše ozlijeđeni.

- Bili smo blizu Zaboka na letu iz Brezovca pokraj Bjelovara prema Čakovcu, kad smo čuli da je nešto ‘kvrcnulo’ u motoru. To je bio zvuk koji nastaje kad u benzinu ima vode. Odlučili smo se na slijetanje u Zaboku, iako je zračna luka bila zatvorena, jer nismo željeli ništa riskirati, nego pogledati što je s motorom. Odnosno, da ga isturiramo i nastavimo dalje – rekao je za 24sata.hr Vlado Jasika (69), koji je u četvrtak lakše ozlijeđen u avionskoj nesreći ultralakog aviona kojim je upravljao Zlatko Navojec (69) iz Bjelovara.

Imali su tvrdo slijetanje, nakon kojeg je avion udario pa odskočio, a pilot dodao gas. Jasika, kojega su zatekli na kućnoj njezi, kaže da nakon toga avion više nije bio upravljiv.

Ne zna zašto je novi avion koji je pilot nedavno kupio otkazao poslušnost. Avion je nastavio kliziti po pisti te je udario u vrh vrbe. Zrakoplov se nakon toga ispunio gustim dimom.

Jasika, iskusan pilot i predsjednik Zrakoplovnog kluba u Bjelovaru, tvrdi kako nije zbog dima mogao vidjeti tablu s instrumentima da isključi motor. Iskopčao je pojas i sa stražnje strane zaobišao zrakoplov kako bi došao do kabine pilota. Ugledao je Zlatka da izlazi, i to naglavačke iz kabine aviona. Legli su na travu i potom se udaljili od aviona, koji je tada planuo. Jasika kaže da je riječ o novom zrakoplovu koji je Navojec kupio prije nepunih mjesec dana i na njemu pod kontrolom tvorničkog pilota napravio preobuku. Tvrdi da su znali za zabranu slijetanja jer je ona na snazi već 10-ak dana zbog vode na aerodromu. Kaže da su odlučili sletjeti i svjesno napraviti prekršaj kako bi vidjeli zašto motor “pucketa”. Dodaje kako je bolje da su se odlučili na slijetanje na aerodrom nego na neku livadu, jer su posumnjali na kvar motora.

Jasika je rekao da se Zlatko nalazi u bolnici u zagrebačkoj Vinogradskoj i da mu je u razgovoru potvrdio da ima napuknuti kralježak, ali da ga neće na operaciju. Ima i ozljedu jabučice ispod oka te lakšu ozljedu glave jer je udario u u vrata. Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da je za pad aviona krivo neiskustvo Navojca. Prema dostupnim informacijama, Navojec je promašio travnatu pistu pri slijetanju. Sportska letjelica se odbila od zemlje, zarotirala za 180 stupnjeva i ubrzo srušila 20-ak metara dalje. Kako doznaju 24sata.hr, Navojec je tek prošao 50 sati obuke i 20 sati preobuke, što je nedovoljno da bi letjelicom mogao sam upravljati. Avion kojim su letjeli navodno je nov i još nije ni registriran. S njima je iz Bjelovara doletio i drugi sportski zrakoplov 9A-UDB, koji je registriran. U registru piše kako mu je vlasnik ‘fizička osoba’. Tko je drugi dvojac, zasad nije poznato. Oni su pozvali 112, ali su nakon što je Hitna odvezla ozlijeđene poletjeli, što je suprotno pravilima. Nisu sačekali dolazak inspektora za istraživanje zrakoplovnih nesreća. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?