Ovakvim igrama otići 
će BiH i dalje od Brazila, 
previše daleko od Europe

02.12.2013. u 10:35

Škoti na referendumu odlučuju hoće li se odvojiti od Engleza, a u BiH mnogi se prave Englezi i misle da takvi mogu uvesti BiH u EU

Dogovori o pregovorima i pokušaju koliko-toliko sličnih govora vodećih bh. stranaka nastavljaju se istim tempom. No, svako malo netko tempira ponešto puno pa se sve vrati na početak. Jer neki misle da će naokolo-kole na mala vrata ugurati svoj građanski koncept. I to u višenacionalnoj BiH. Sve su glasniji i sve nejasniji kako to izvesti i BiH u Europu uvesti. Danas će se u Pragu raspravljati o provedbi presude u predmetu “Sejdić - Finci”, načinu izboru legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda. Ima naznaka da bi ponešto moglo biti i dogovoreno pa i parafirano. Hoće li se u Pragu prijeći taj prag tolerancije ili će se i dalje tolerirati stavovi onih koji su daleko od pragmatičnosti, pitanje je SAD-a, Bruxellesa, Moskve, ali i Berlina.

Ugledni njemački politički analitičar Bodo Weber ocijenio je da će BiH uz Makedoniju biti među prioritetima njemačke politike na Balkanu. Kaže da ulazak socijaldemokrata u njemačku vladu neće bitno mijenjati odnos Njemačke prema BiH, ali i da se posljednjih nekoliko mjeseci mogu primijetiti određene promjene u gledanju na situaciju u BiH. No, problem bi mogao biti u tome da bh. socijaldemokrati budu imali sasvim suprotne poglede iznutra na BiH. Ptičja i žablja perspektiva često budu oprečne i odrečne. Domaći socijaldemokrati misle da će Angela kao pučanka dopustiti građanski puč u višenacionalnoj BiH. Takav puč mogao bi biti – puć! Da bi taj građanski puč doista bio pravi puć, bh. Hrvati ne smiju pristati na nešto što bi bilo ispod jamstva njihove jasne konstitutivnosti.

No, Jonathan Moore, direktor Odjela za južnu i središnju Europu pri američkom State Departmentu, kaže kako se čini da politika EU ne djeluje dovoljno u slučaju BiH. To se ne vidi samo iz aviona, već i preko oceana. Jonathan se pozvao na izjavu pomoćnice državnog tajnika SAD-a za europske i euroazijske poslove Victorije Nuland o potrebi da se ozbiljno ponovno procijeni američki pristup prema BiH ako se ne ostvari napredak uz posredovanje Bruxellesa. Mogu li dame Angela i Victoria urazumiti neku gospodu u BiH da se valja gospodski ponašati u duhu demokratskog stečevina. Novi izbori pred vratima su, a stari problemi čekaju na pragu, ako se nešto ne učini danas u Pragu i puno toga nakon Praga. Iz Bruxellesa procurila je vijest kako će EU priznati rezultate izbora sljedeće godine i bez provedbe presude u slučaju “Sejdi - Finci”. Kažu da bi nova zima mogla biti najhladnija od Sarajevskog atentata naovamo te da bi mogla zalediti i političko stanje u BiH, a izbori se moraju raspisati već u travnju. Oni koji su se već obuli u solidne opanke računaju da će opet dobro proći te da će obojci opet pripasti onima koji žele jednakopravnost naroda u europskoj BiH. Ako se opet budu pravile neprimjerene platforme, izbori će biti pro forme, pogotovo ako se budu sastavljale vlade izvan pravne norme, po matematičkim formulama koja zbunjuju učenike prvih razreda dviju škola pod jednim krovom. Pa će opet premijeri županija s hrvatskom većinom tužiti državu za zakidanja, opet će općina Jablanica imati veći proračun od Širokog Brijega.

Ovakvim igrama BiH će otići i dalje od Brazila, još dalje od Europe. Ili možda računa da će uskočiti u posljednji vlak u EU kao ona žena koja je trčala za autobusom vičući:

- Zaustavite bus, zaustavite bus, kasnim na posao, kasnim na posao!

Putnici u autobusu smilovaše se, moleći vozača da stane. Autobus se zaustavi, otvore se vrata, žena uđe i reče: - Hvala vam puno, a sad vozne karte na pregled!

Ova i ovakva BiH sve je siromašnija. Možda uđe u EU i na tu foru. Kao ona džetseterica koja nije gotovo ništa jela da bi bila što vitkija. Pitali su njezinu mater:

- Zar stvarno ništa ne jede?

- Gotovo ništa – odgovara majka.

- I nije joj se ništa dogodilo? – pitaju dalje.

- Kako nije, već je zaprosilo desetak Škota – objasni majka.

Škoti na referendumu odlučuju hoće li se odvojiti od Engleza, a u BiH mnogi se prave Englezi i misle da takvi mogu uvesti BiH u EU. No, bit će problema kao s onom starletom koju su pitali je li imala teškoća sa svojim francuskim u Parizu.

- Ja nisam, ali Francuzi jesu – objasnila im je.

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?